vineri, 26 aprilie, 2024

Temperaturile extrem de scazute din luna februarie dau emotii vasluienilor cand e vorba de facurile la gaz

Distribuie:

Publicat:

In fiecare an lunile de iarna debuteaza cu o vesnica problema: lipsa banilor. Ramasi fara resurse dupa perioada de sarbatori sI cu facturi tot mai mari la intretinere din cauza frigului, vasluienii nu mai au cu ce sa-si plateasca datoriile. Asa se face ca pe la ghiseele prestatorilor de servicii nu este deloc aglomerat. Cei mai multI cetateni prefera sa adune facturi restante, in speranta ca lunile urmatoare vor reusi sa puna deoparte ceva bani sa le achite. Doar cate un pensionar care se teme de penalitati vine sa isi achite datoriile. Reprezentantii SC Aquavas SA spun ca se asteptau la o astfel de situatie. La fel se intampla sI la ghiseele altor prestatori de servicii. La casierii bate vantul.

„Este o situatie cu care ne confruntam in fiecare an. Dupa perioada sarbatorilor, in primele doua sau trei luni din an, gradul de incasare este destul de scazut. Vin sa mai plateasca cu precadere persoanele in varsta care sunt mai serioase atunci cand e vorba de datorii. Speram ca dupa aceasta perioada, din martie incolo, lumea sa inceapa sa-si achite datoriile si sa intram intr-o normalitate”, spun prestatorii de servicii. Pentru a-si recuperat totusi o parte din datorii, reprezentantii societatilor furnizoare de utilitatI au si alte metode pentru a-i determina pe cetateni sa plateasca. „Noi facem toate demersurile necesare legale pentru recuperarea acestor datorii, mergand de la notificari, somatii, iar in cel mai nefericit caz, daca situatia o impune actionarea in judecata”. 

Facturile la caldura in municipiul Vaslui aferente lui ianuarie sunt cu 60% mai mari fata de luna anterioara, ajungand si la 500 de lei pentru un apartamente cu patru camere. Costul ridicat al energie termice a fost cauzat de consumul mult mai mare de gaz din cauza gerului prelungit din ianuarie.

Vasluienii racordati la reteaua de gaz metan au avut un soc in momentul in care au primit facturile pentru luna ianuarie. Populatia care locuieste la bloc are de achitat sume cuprinse intre 150 si 510 de lei pentru caldura de care a beneficiat in ianuarie. Facturile la caldura ale vasluienilor au tot crescut in ultimele luni. Cu peste 30% in luna decembrie fata de luna noiembrie si cu aproape 60 la suta in ianuarie, cand temperaturile au coborit la – 20 de grade Celsius. Majoritatea locuintelor din Vaslui sunt incalzite cu gaz metan, localnicii fiind nevoiti sa isi instaleze centrale de apartament dupa ce firma de termoficare a orasului a dat faliment, in urma cu zece ani. Vasluienii sunt multumiti de confortul termic pe care il ofera centrale de apartament, insa spun ca facturile la gaz sunt mari. Astfel, facturile la gaz primite in luna februarie, pentru luna ianuarie, variaza intre 150 de lei pentru o garsoniera si peste 500 de lei pentru un apartament cu trei sau patru camere. Cei care locuiesc in garsoniere au primit facturi cuprinse intre 150 si 180 de lei, 280 -380 de lei pentru un apartament cu doua camere, 380 -450 de lei pentru o locuinta cu trei camere si peste 500 de lei pentru un apartament cu patru camere. Facturile la energie termica pentru ianuarie sunt la fel de mari si pentru cele aproape 700 de locuinte racordate la sistemul centralizat de termoficare.

Si proprietarii caselor incalzite cu centrale termice se plang de preturile mari. „Am o casa de 200 de metri patrati si ultima factura la gaz este de 982 de lei.  A fost foarte frig si centrala a mers intruna. Sper doar sa nu fie mai mult”, a povestit un vasluian. Temperaturile extrem de scazute din luna februarie dau emotii vasluienilor cand e vorba de facurile la gaz.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img