joi, 28 martie, 2024

Terapia enzimatica in pancreatita cronica

Distribuie:

Publicat:

Pancreatita cronica este o afectiune a pancreasului, caracterizata prin fibroza si modificarea tesutului glandular al acestuia, ceea ce duce la dereglarea secretiei de enzime digestive si a anumitor hormoni. Boala are o incidenta de 3,5-4 cazuri la 100.000 de locuitori si este de trei ori mai intalnita la barbatii cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani, decat la femei. La adulti, principala cauza care determina afectiunea este consumul abuziv de alcool, dar nu este o regula. Nu intotdeauna cauzele bolii sunt cunoscute, de aceea pancreatita cronica face parte din categoria bolilor idiopatice.

Pancreatita cronica este o boala care se instaleaza pe parcursul mai multor ani, la fel si simptomele bolii. Durerea abdominala care revine constant este primul semn care ar trebui sa va ingrijoreze. Episoadele de durere pot avea un grad de intensitate diferita si pot dura de la cateva ore la cateva zile. Durerea abdominala poate fi insotita si de greata, voma sau diaree. La aproximativ 10-15% dintre pacienti, boala nu se manifesta prin durere ci prin sindrom de malabsorbtie. In acest caz, pacientii scad in greutate din cauza unei absorbtiei deficitare a nutrientilor din alimente. Prezenta depozitelor mici si dense (calcificari) care se formeaza in ductul pancreatic sau in tesutul acestuia sunt un alt semn al bolii. Acestea pot fi identificate doar prin diagnostic imagistic (radiografie sau computer tomografie).

Nu amanati vizita la medic, diagnosticul este primul pas catre instituirea unui tratament si ameliorarea starii de sanatate. Pentru a confirma diagnosticul de pancreatita cronica, sunt necesare cateva analize si, in functie de caz, de anumite investigatii imagistice. Persoanele care sufera de pancreatita cronica prezinta un continut ridicat de grasimi in scaun, de aceea, analiza materiilor fecale este prima recomandata. Pentru a identifica gradul de alterare a ductelor pancreatice mai sunt recomandate urmatoarele investigatii: tomografia computerizata abdominala (CT), endoscopia, colangiopancreatografia endoscopica retrograda (ERCP) sau testul de stimulare pancreatica.

Durerea si sindromul de malabsorbtie sunt cauzate de alterarea anumitor functii importante ale pancreasului. Astfel, in cazul acestei boli, pancreasul treptat, devine incapabil sa mai secrete enzimele necesare unei digestii normale si absorbtiei de grasimi din alimentatie. In plus, pe fondul dereglarilor pancreatice se poate instala o intoleranta la glucoza si intr-un final diabetul zaharat. Netratata, pancreatita cronica este un factor major de aparitie a cancerului pancreatic.

In pancreatita cronica, tratatemntul vizeaza doua directii: durerea si malabsorbtia. Suplimentarea cu enzime digestive este recomandata atat pentru reglarea problemelor de absobtie cauzate de pancreatita cronica, iar administrarea pe termen lung contribuie la scaderea durerilor abdominale. Adoptati o dieta echilibrata, cu putine grasimi si fara alcool sau tutun. Monitorizati constant boala si incercati sa o controlati.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img