vineri, 29 martie, 2024

Terapie antistres: Relaxare prin pictura

Distribuie:

Publicat:

In zilele noastre, terapiile antistres sunt foarte cautate. Nici nu poate fi altfel cand cu greu gasesti oameni care sa nu fi fost incercati macar o data in viata de ceea ce numim “stres”. Asa ca, trucurile si secretele care te ajuta sa te relaxezi cat de putin sunt extrem de populare, iar printre ele se numara si terapia prin pictura. Iata cum te ajuta:

Comunici mai bine.
Arta ne face mai umani, ne ajuta sa comunicam intr-un limbaj diferit, personal. Este un beneficiu important in special daca ai probleme in exprimarea sentimentelor.

Stimuleaza creativitatea.
Pictura este o activitate individuala chiar daca esti la un workshop sau in sala de curs. Vei patrunde in propria ta lume, un teritoriu plin de posibilitati. Stimularea mintii creative iti va permite sa te refugiezi in tine, ceea ce-ti va conferi liniste mentala, ce reduce stresul si genereaza relaxare si sentimente de fericire (lucru foarte important pentru persoanele temperamentale).

Mai mult respect de sine.
Lucrul intr-un mediu fara concurenta si relaxant iti ingaduie sa ajungi mai aproape de marile realizari personale; acest lucru iti va consolida individualitatea si stima de sine. Asta este foarte important pentru persoanele codependente sau pentru cei care au nevoie de activitati care sa le intareasca autonomia.

Concentrare vindecatoare.
Persoanele care se cufunda cateva ore in pictura sau in orice activitate creativa intra intr-o stare foarte puternica de concentrare; ei se rezuma numai la ceea ce fac, iar timpul trece neobservat. Durerea fizica poate disparea; este ca si cum ai trece intr-o alta dimensiune fara sa-ti parasesti trupul. In starea de creatie, te vei simti plin/a de energie. Este o stare similara celei obtinute cu ajutorul rugaciunii, meditatiei, muzicii, aromaterapiei si iubirii.

Au fost cazuri de vindecare temporara miraculoasa in randul pictorilor, muzicienilor, care, aflati in aceasta stare, au reusit sa-si miste mainile atrofiate sau sa nu perceapa durerea in timpul creatiei. Pictorii Renoir si Gauguin si muzicianul Andrés Segovia sunt cateva exemple.

Stimulent pentru creier.
Desenul si pictura stimuleaza ambele emisfere ale creierului. Emisfera stanga sustine partea rationala si logica, iar cea dreapta maximizeaza creativitatea si emotiile.

Pictura este de ajutor in timpul cresterii si dezvoltarii copiilor, precum si in viata adulta, cand este foarte valoroasa in lupta contra unor boli precum Alzheimerul. Pictura stimuleaza imaginatia celor ce sufera de aceasta boala, a caror memorie incepe sa dispara.

Un plus pentru inteligenta emotionala.
Emotiile fac parte din lumea creativa care se afla in noi. Exprimarea acestor sentimente prin pictura ne ajuta sa obtinem o armonie intre inima si minte, ceea ce ne va face sa experimentam mai multa fericire, dragoste, empatie si pace. In aceasta lume haotica in care traim, vizualizarea si relaxarea pe care le obtinem cand pictam sunt unelte care pe termen lung, ne imbunatatesc emotional, organic, energetic si spiritual.

Mai multa distractie.
Invata sa pictezi si te vei distra din plin: vei rade, vei socializa, vei invata lucruri noi, te vei simti motivat sa termini ce ai inceput, vei aprecia natura si vei fi pasionat/a de un lucru bun!

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img