joi, 28 martie, 2024

Termenul pentru formarea unui nou guvern belgian a fost extins

Distribuie:

Publicat:

Politicianul Paul Magnette membru al Partidului Socialist belgian a obţinut luni o extindere până la 25 noiembrie a termenului pentru formarea unei coaliţii guvernamentale, după consultări avute cu Regele Filip, informează dpa potrivit Agerpres

Magnette a primit această sarcină la 5 noiembrie, după ce alţi câţiva au eşuat în încercările lor de a forma guvernul în Belgia.

Astfel, la şase luni după alegerile parlamentare din Belgia, în această ţară nu se prefigurează încă un guvern.

Alegerile care au avut loc în luna mai au fost neconcludente, rezultând o scenă politică extrem de complexă, fără să poată fi formată imediat o coaliţie guvernamentală. Extremiştii şi-au întărit poziţiile, în timp ce partidele tradiţionale au pierdut teren.

Potrivit experţilor, o majoritate stabilă este posibilă doar dacă socialiştii francofoni vor coopera cu naţionaliştii flamanzi, însă aceştia nu au practic niciun punct comun pe agendă şi au exclus în timpul campaniei electorale să coopereze în cadrul unui guvern.

Peisajul politic belgian este unul fracturat, cu o zonă de sud francofonă afectată de declinul post-industrial şi o zonă mai prosperă vorbitoare de olandeză, unde mulţi visează la independenţă.

Formarea guvernelor are tendinţa de a fi un proces îndelungat şi complex în Belgia. În 2010, acest proces a necesitat o perioadă record de 541 de zile

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img