joi, 28 martie, 2024

Test de respiratie pentru a depista devreme cancerul de esofag si de stomac

Distribuie:

Publicat:

Testul are o acuratete de 85% in identificarea cancerelor si a fost realizat de cativa oameni de stiinta de la Imperial College din Londra. Ei spera ca acest tip de examinare noninvaziva sa reduca numarul intutil de endoscopii – metoda care este si scumpa si invaziva si cu risc de complicatii.

16.000 de britanici sunt afectati in fiecare an de cancere de stomac si de esofag, potrivit „The Telegraph“, preluat de agerpres.ro. Ca si alte tipuri de cancere, si acestea sunt diagnosticate tarziu, fapt care duce la reducerea sanselor de supravietuire a pacientilor. Pe de o parte, oamenii de stiinta britanici spera ca noul test de respiratie va contribui la identificarea timpurie a acestor probleme grave de sanatate salvand in acest fel mai multi pacienti, iar pe de alta sa ii ajute pe medici sa evite endoscopia – investigatie neplacuta care presupune introducerea unui tub pe gat, pana in stomac. „Un test de respiratie poate fi folosit ca examinare noninvaziva, in prima faza, pentru reducerea numarului inutil de endoscopii”, a explicat dr. Sheraz Markar, unul dintre cercetatorii de la Imperial College din Londra.

„Pe termen lung, acest lucru poate presupune diagnosticarea si tratarea de timpuriu si mai multe sanse de supravietuire’“, a adaugat acesta. Noul test masoara parametri a cinci substante din fiecare respiratie. Acestea ofera indicii vitale si pot releva daca cineva are cancer sau o leziune gastrica mai putin grava. Pentru realizarea noului studiu, au fost colectate date legate de respiratie de la 335 de pacienti de la trei spitale din Londra, 163 fiind diagnosticati cu cancer esofagian sau de stomac, iar 172 neavand astfel de probleme de sanatate. Cele cinci substante ale caror niveluri au fost masurate in fiecare respiratie au fost acizii butiric, pentanoic si hexanoic, alaturi de butanal si decanal. Rezultatele, prezentate la Congresul European de Cancer din Amsterdam, au demonstrat ca testul a avut rezultate pozitive la identificarea acelor pacienti care aveau cancer si nu s-au inregistrat diagnostice false.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img