vineri, 29 martie, 2024

Test pentru detectarea riscului de cancer de col uterin, fara vizita la medic

Distribuie:

Publicat:

Un test neinvaziv ar putea fi utilizat de femei pentru a detecta riscul de a dezvolta cancer de col uterin, fara a fi necesara vizita la medic.

O echipa de oameni de stiinta din Marea Britanie a dezvoltat o modalitate de depistare a leziunilor precanceroase prin analiza mostrelor de urina si secretie vaginala ce pot fi prelevate de femei in confortul locuintei lor, relateaza, luni, Press Association.

Testul de „auto-esantionare” s-a dovedit popular printre femeile care au participat la studiu, ceea ce inseamna ca are potentialul de a imbunatati accesul la programele de screening pentru cancer de col uterin in cazul in care devine disponibil pe scara larga, estimeaza cercetatorii.

„Pe termen lung, auto-esantionarea ar putea deveni metoda standard pentru toate testele de screening. Studiul indica faptul ca femeile prefera mai mult sa faca un test acasa decat sa mearga la medic’, a declarat doctorita Belinda Nedjai, directoarea Laboratorului de Epidemiologie Moleculara din cadrul Queen Mary University (Londra).

„Ne asteptam ca testul de auto-esantionare sa imbunatateasca ratele de acceptare pentru screeningul cancerului de col uterin si sa contribuie la reducerea costurilor pentru serviciile de sanatate si imbunatatirea performantei programelor de screening”, a adaugat cercetatoarea.

Testul analizeaza metilarea a patru tipuri de HPV (papilomavirus uman), cele mai intens asociate cu cancerul si o gena umana pentru a calcula un scor de risc

In cercetarile anterioare, ei au descoperit ca testul, atunci cand a fost efectuat pe probe cervicale prelevate de personal medical, s-a dovedit exact in proportie de 100% la detectarea cancerului de col uterin si a avut o precizie de 93% la detectarea riscului de cancer de col uterin la femeile cu rezultat pozitiv la testul HPV.

„In prezent, lucram la noi markeri pentru a incerca sa imbunatatim si mai mult acuratetea clasificatorului, insa aceste concluzii reprezinta un avans in screeningul cancerului de col uterin, in special in cazul femeilor care nu ajung la clinica, precum femeile varstnice sau cele care considera ca analiza secretiilor este prea dureroasa, sau care nu au acces la un program de screening in tara lor’, a adaugat Belinda Nedjai.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img