joi, 18 aprilie, 2024

Testamentul lui Ceausescu: daca reusea eram cea mai bogata tara din lume?

Distribuie:

Publicat:

Care era planul lui Ceausescu in legatura cu FMI si cum i-a surprins el pe toti?

In anul 1982 datoria Romaniei era de 11 miliarde de dolari, pe atunci tara noastra era dependenta de Fondul Monetar International. Urmarea neplatii era una tragica: blocaj financiar, incetarea platii, vinderea resurselor naturale, asa cum s-a intamplat oricum 25 de ani mai tarziu…

Totusi, Nicolae Ceausescu a luat FMI prin surprindere cand a decis ceva ciudat: dupa 1985 va face toate platile inainte de termen, astfel nu intram in capcanele tranzactiilor burselor internationale. Din aceasta cauza majoritatea produselor tarii mergeau la export, o consecinta fiind lipsa mancarii, cozile interminabile, rationalizarea caldurii si benzina pe cartela.

Din aceste cauze o campanie de diabolizare a lui Ceausescu a inceput prin Radio Romania Libera si Vocea Americii. Aceste doua canale media au lansat zvonul conform caruia Gorbaciov stabilise un inlocuitor pentru Ceausescu: Ion Iliescu!

In martie 1989, Ceausescu reusise sa plateasca toate datoriile, cu imense sacrificii din partea populatiei, mai mult, Romania avea in bancile romanesti un plus de 3,7 miliarde USD si creante, la care se adaugau exporturile din 1989, in valoare de aproximativ 6 miliarde de dolari.

Faptul ciudat abia acum apare: arhivele oficiale vorbesc doar despre 2 miliarde de dolari, cine a facut ca acei bani sa dispara si unde? Unii spun ca in noaptea de 14 spre 15 decembrie 1989 un avion a decolat din Otopeni cu un transport special catre Teheran. Avionul ar fi avut la bord lingouri de aur de 24 de tone. Din Iran, dupa cum spun fisele de evidenta aeriana, avionul s-a intors gol abia pe 4 ianuarie 1990.

Se pare ca Ceausescu ar fi stiut ca Romania dispune de toate resursele pentru a face fata tuturor datoriilor si primul lui pas era asocierea cu China, Iran si Libia in cadrul unei banci care sa acorde imprumuturi mici tarilor in curs de dezvoltare – Banca Romana de Comert Exterior (BRCE). Prin aceasta banca s-au derulat activitati de aport valutar special, bani rezultati asigurand platirea datoriilor.

Rezerva de 2.996 de tone de aur era cea care ii permitea FMI-ului sa imprumute mari sume de bani, cu aceasta ocazie el a aflat ca Romania dispune de 6.000 de tone de aur in forma de zacaminte. Pe langa acestea se mai adauga si argintul sau alte metale rare evaluate azi la 6.000 miliarde de euro!

In acei ani deja aparuse tehnologia avansata care avea nevoie de metale rare pentru productia in masa. Dupa 1990 au aparut multe astfel de firme care s-au aprovizionat din tari precum Africa Centrala sau Australia, desi tara noastra era o varianta mai simpla. Acest fapt fusese prevazut de dictator care, construise alaturi de concernul american Texas Instruments, o platforma dedicata electronicii – IPRS Baneasa.

Aceasta mostenire lasata noua ar fi permis tarii noastre, cu minime investitii, sa se dezvolte si sa devina unul dintre cei mai importanti exportatori in domeniul electronicii. Totusi, oare de ce in 1990, IPRS a fost dezmembrata pentru a deveni o simpla investitie imobiliara. Oare nu stia nimeni despre acest potential imens al Romaniei?

Se pare ca Ceausescu facuse un plan de extractie masiva care se extindea pana in anul 2040, pentru ca banca sa aiba un flux continuu de finantare. Banii astfel obtinuti urmau sa fie rulati prin banca in China si Asia de Sud-Est, Iran si statele musulmane. Acest plan este un adevarat testament al Dictatorului, care a fost capabil sa il gandeasca desi nu avea prea multa scoala.

Ce s-a intamplat cu toate, care este deznodamantul? BRCE si-a schimbat dupa revolutie numele devenind Bancorex, falimentara in 1999 fiindca Iliescu ar fi binecuvantat cu sume imese cateva mii de membrii nomenclaturisti comunisti.

Apoi Bancorex a fost absorbita de Banca Comerciala Romana, privatizata in 2006 moment in care guvernatorul si Tariceanu au platit din banii statului 3,75 de miliarde catre Erstebank, Austria, pentru gaurile facute de Bancorex. Din 1990 numele celui care a fost guvernator al BCR a fost Mugur Isarescu, un cercetator la Institutul de Economie devenind doctor doar dupa ce a mers la cateva cursuri in America.

Dupa ce in 2002 bursa de la Londra declara produsele combinatului Phoenix Baia mare nepotrivite pentru standardele nationale si Romania pierdea dreptul de utilizare a poansonului BNR de pe lingourile de aur, tara noastra a fost interzisa pe lista producatorilor si exportatorilor de aur.

Intr-o conferinta de presa a PRM a fost prezentat un document secret din data de 25 martie 2002, prin care se demonstra ca cel care a dat ordinul sa fie scoase din tara 20 de tone de lingouri de aur catre Germania a fost nimeni altul decat guvernatorul BNR.

Din 1999 statul nu a mai scos nici macar un gram de aur din propriile mine. A fost oare Romania deja vanduta?

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img