vineri, 19 aprilie, 2024

Testul care arată cât sânge primește inima ta – Cum se efectuează și când este indicat

Distribuie:

Publicat:

Află în cele ce urmează ce este angiografia coronariană, de ce se recomandă și ce se întâmplă în timpul acestei proceduri.

Trebuie spus mai întâi că arterele coronare alimentează miocardul – mușchiul inimii – cu sânge. Aceste artere se pot înfunda din cauza depunerilor de colesterol, de celule sau de alte substanțe, care formează placa de aterom. Din acest motiv, fluxul sangvin către inimă se poate reduce.

Dacă un cheag de sânge se formează și blochează circulația sângelui prin acea arteră, poate avea loc un infarct miocardic, situație în care poate fi nevoie de această investigație invazivă numită angiografie sau angiogramă coronariană. Medicii pot efectua, de asemenea, angiograme neinvazive, folosind scanări computerizate (CT) pentru a privi vasele de sânge ale unei persoane, dar această abordare nu este la fel de precisă.

De ce ai nevoie de angiografia coronariană?

Angiografia coronariană este un test special, care folosește razele X. Este efectuată pentru ca medicul să afle dacă arterele coronare ale pacientului sunt blocate sau îngustate, unde anume sunt blocate ori îngustate și cât de mult sunt afectate, scrie doc.ro.

O angiografie poate detecta cauza anginei, o durere toracică persistentă, poate depista o anomalie congenitală a arterelor coronare, dacă arterele nu sunt în orientarea corectă, o boală cardiacă valvulară, dacă există o problemă cu una sau mai multe dintre valvele inimii și cardiomiopatiile, adică bolile mușchiului inimii.

O angiografie îl poate ajuta pe medic să observe dacă pacientul are nevoie de tratament, cum ar fi o angioplastie sau un stent implantat, de o operație de bypass coronarian sau de o altă terapie medicală.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img