joi, 25 aprilie, 2024

Testul respirator care poate detecta cancerul pulmonar in stadiu incipient

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii israelieni au pus la punct un nou test respirator care permite diagnosticarea cancerului pulmonar prin analiza aerului expirat, inainte ca tumorile sa fie vizibile pe radiografiile medicale, informeaza lematin.ma. Potrivit unui studiu publicat in revista Nature Nanotechnology, noul dispozitiv foloseste nanoparticule din aur care permit detectarea unor concentratii infime de compusi organici volatili, prezenti in cantitati mai mari la persoanele suferind de cancer.

Medicii israelieni, coordonati de Hossam Haick de la Institutul de Tehnologie din Israel, au declarat ca dispozitivul trebuie supus mai intai unor teste clinice desfasurate pe scara larga. Primele teste au detectat prezenta cancerului pulmonar cu un procent de reusita de 86%, au precizat oamenii de stiinta israelieni. In zilele noastre, doar 15% din totalul cazurilor de cancer sunt descoperite inainte ca tumorile sa inceapa sa se raspandeasca in organism, detectarea lor intr-un stadiu precoce crescand considerabil sansele de supravietuire.

In cadrul acestui studiu, cercetatorii au efectuat testul respiratoriu cu ajutorul noului dispozitiv pe 56 de persoane sanatoase si pe 40 de pacienti suferind de cancer pulmonar. Pentru a evita orice caz de contaminare, voluntarii au respirat in prealabil timp de cinci minute printr-un filtru care retinea 99,99% din compusii organici din aer. Expertii au studiat apoi compusii organici volatili prezenti doar in respiratia pacientilor cancerosi, care puteau fi folositi pe post de biomarkeri pentru aceasta afectiune. 33 de astfel de compusi au aparut in cel putin 83% din totalul pacientilor cancerosi si intr-un procent mai mic la persoanele sanatoase.

Oamenii de stiinta au pus la punct un dispozitiv de captori chimici care folosesc nanoparticule din aur. Ei au manipulat acesti captori chimici pentru a detecta anumiti compusi organici volatili considerati specifici pentru cancerul pulmonar, facand astfel distinctia intre respiratia pacientilor cancerosi si cea a persoanelor sanatoase. „Aceste rezultate sunt foarte promitatoare pentru diagnosticarea rapida, facila si putin costisitoare a cancerului pulmonar”, au declarat autorii studiului, considerand ca noul dispozitiv va putea fi utilizat in viitor si in cazul altor tipuri de cancer. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cancerul pulmonar face aproximativ 1,3 milioane de victime anual pe plan mondial – aproape 18% din totalul deceselor cauzate de cancer.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img