News Flash:

TEXT: Putin si Poroshenko, ACORD DE PACE. Ostilitatile vor inceta de duminica

12 Februarie 2015
1475 Vizualizari | 0 Comentarii
UPDATE 11:40 - Acordul include privilegii pentru Lugansk si Donetsk, care s-au autoproclamat republici, privilegii care urmeaza sa fie acordate pana la sfarsitul anului 2015. Termenii pentru incetarea ostilitatilor sunt prezentati intr-un document semnat de reprezentantii rebelilor, autoritatile de la Kiev, Rusia si Organizatia pentru Cooperare si Securitate din Europa.

Cei patru lideri (Putin, Poroshenko, Merkel si Hollande - n.r) au sustinut o semnat o declaratie comuna, in care au descris rezultatul la care au ajuns, insa declaratia nu ar fi trebuit semnata de acestia. Putin a sustinut ca unul din motivele pentru care un acord a fost atat de dificil de stabilit se refera la faptul ca autoritatile din Kiev nu au dorit sa discute direct cu liderii din Donetsj si Lugansk.

"Poate ca statutul lor nu este recunoscut, dar aici avem de-a face cu viata reala, iar daca vrei sa ajungi la un acord si la relatii bune, este necesar contactul direct", a declarat Vladimir Putin, precizand ca grupul celor patru se asteapta ca partile implicate in conflict sa dea dovada de retinere. Poroshenko a anuntat ca acordul presupune si un schimb de prizonieri, care va fi finalizat in termen de 19 zile.
 

UPDATE 11:24 - Dupa negocieri-maraton la Minsk, pentru oprirea ostilitatilor din Ucraina, presedintele Vladimir Putin a declarat presei ca, incepand de duminica, 15 februarie, de la ora 00:00, trupele vor inceta luptele. Acordul include si punctele atinse anul trecut, inclusiv reforma politica din Ucraina, care sa ofere uns tatut special provinciilor conduse de rebeli. Acordul de pace include si puncte referitoare la economie.

"Cred ca am ajuns la un acord important. Vom inceta focul de la data de 15 februarie, ora 00:00", a anuntat Putin, dupa o runda dura de negocieri la care au participat si liderii din Ucraina, Franta si Germania. Un compromis a fost facut in legatura cu linia de retragere a trupelor, punctul fierbinte in cadrul acordului, care risca sa blocheze negocierile. Putin a declarat ca trupele din Kiev vor retrage armamentul greu de pe front, iar rebelii se vor retrage pana in punctul in care s-au aflat in septembrie, cand a fost stabilit primul armistitiu.
 

UPDATE 11:00 - Negocierile de la Minsk au fost reluate. Cei patru lideri incearca sa cada de acord la o formula care sa impace toate partile.

UPDATE 9:46 - La Minsk, atmosfera negocierilor de pace a fost cat se poate de tensionata, iar asta s-a putut deduce si din felul in care presedintele rus, Vladimir Putin si cel ucrainean, Petro Porosenko, si-au dat mana. Vezi detalii aici.

UPDATE 9:10 - La Summit-ul de la Minsk, s-a incheiat un acord de pace pentru Ucraina. Armistitiul va intra in vigoare peste 48 de ore. Dupa 12 ore de discutii negocieri, cei patru lideri (n.r. presedintele Rusiei, Frantei, Ucrainei si cancelarul german) au semnat un armistitiu. Vezi aici ce include acordul.

UPDATE 8:49 - Presedintii Petro Poroshenko si Vladimir Putin au discutat toata noaptea de miercuri spre joi la Minsk, dialogul lor fiind descris, de consilierul prezidential ucrainean Valeri Ciali, ca un adevarat razboi al nervilor. Vezi aici ce au discutat.

STIRE INITIALA - In urma negocierilor de la Minsk, pentru un acord de pace in Ucraina, presedintii Petro Poroshenko si Vladimir Putin au facut un "progres urias", ajungand la un acord asupra a 80% din document. Participantii la negocieri intentioneaza sa implementeze un armistitiu in estul Ucrainei in urmatoarele 48 de ore.

"Asupra documentului final s-a ajuns la un acord in proportie de 80%. Acest document are peste zece puncte. Dupa ce va fi semnat de catre "Cei patru de la Normandia" va fi trimis sa fie semnat de catre Grupul de contact. S-a inregistrat un progres urias", a declarat o sursa. Petro Poroshenko a declarat astazi ca Rusia a pus "conditii inacceptabile" in cursul negocierilor de la Minsk privind solutionarea conflictului din estul Ucrainei. Porosenko a facut aceasta declaratie in timpul unei pauze de la negocierile care dureaza de aproximativ 14 ore si la care participa de asemenea presedintele rus, Vladimir Putin, seful statului francez, Francois Hollande, si cancelarul german, Angela Merkel.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1133 (s) | 23 queries | Mysql time :0.036211 (s)