joi, 28 martie, 2024

Tezaurul de la rusi e mai mare decat credeam

Distribuie:

Publicat:

Rusii ne-au dat inapoi doar o parte nesemnificativa din tezaur si, pana azi, inca nu se stie exact ce si cat s-a trimis catre Moscova, sustine jurnalistul Marian Voicu, in cartea ”Tezaurul Romaniei de la Moscova. Inventarul unei istorii de o suta de ani”.

De altfel, sunt foarte putine sanse sa mai luam ceva pentru ca rusii considera ca e, mai degraba, vorba de o chestiune istorica decat de un litigiu, mai considera acesta.

”Daca tineti sa ne dezgropam trecutul, vor spune ei, s-ar putea sa constatam ca, de fapt, voi ne sunteti datori pentru bunurile lasate in Romania in timpul Primului Razboi Mondial, pentru distrugerile provocate de armata romana in Uniunea Sovietica in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, pentru neplata reparatiilor de razboi, pentru ocuparea Basarabiei etc. etc., ba chiar si pentru interventia armatei romane in Ungaria, in 1919, impotriva bolsevicilor unguri”, a explicat autorul pentru Vice.

Acesta a povestit ca, la sfarsitul lui 1916, cand armata si autoritatile se retrageau in Moldova, catre Moscova a plecat un prim tren, incarcat cu tezaurul Bancii Nationale. Documentele BNR spun ca au fost trimise 93,4 tone de aur fin.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img