News Flash:

"The Walks" vine la Bucuresti pe 1 octombrie

25 Iulie 2021
254 Vizualizari | 0 Comentarii
foto adevarul ro

creart/Teatrelli şi Goethe Institut Bucureşti aduc în premieră publicului vorbitor de limba română cel mai recent proiect teatral al Rimini Protokoll, compania germană care a revoluţionat teatrul la nivel mondial

Unul dintre cele mai provocatoare evenimente teatrale ale anului în România este premiera pentru vorbitorii de limba română a proiectului "The Walks", conceput de celebra companie de teatru Rimini Protokoll. Gândit sub forma unei aplicaţii, spectacolul audio "The Walks" va beneficia de la 1 octombrie de versiunea în limba română, realizată în coproducţie cu creart/Teatrelli şi în parteneriat cu Goethe Institut şi pune Bucureştiul pe harta internaţională a oraşelor unde compania de teatru germană lansează proiectul, alături de alte metropole precum Cleveland, Berlin sau Milano. Lansarea face parte din seria de proiecte creart / Teatrelli care aduc publicului evenimente teatrale conectate la tendinţa mondială a teatrului de tip experiment.

"The Walks" este un adevărat experiment teatral, în stilul care a consacrat compania germană de teatru Rimini Protokoll drept una dintre cele mai revoluţionare la nivel mondial: o aplicaţie care constă într-o serie de plimbări audio concepute şi create pentru diferite spaţii urbane. Ceea ce face din "The Walks" unul dintre cele mai inedite demersuri teatrale la nivel mondial este propunerea unei noi forme de înţelegere a mersului pe jos: ca pe un scenariu teatral. Experienţa semnată de Rimini Protokoll conectează oameni de pe întreg mapamondul printr-o apropiere atât locală, cât şi individuală, prin intermediul unei acţiuni umane esenţiale - mersul. Poveştile şi universul sonor al performance-urilor audio care alcătuiesc proiectul teatral pot fi experimentate în orice colţ al lumii.

Lansarea internaţională a "The Walks" a avut loc chiar în această sâmbătă, pe 24 iulie, concomitent în Alpbach, Dresda şi Cleveland, iar următoarele lansări sunt programate în Hamburg, Saarbrucken, Borgia, Berlin şi Milano. La Bucureşti, spectacolul va fi lansat în limba română, în co-producţie cu creart/Teatrelli şi în parteneriat cu Goethe Institut Bucureşti, pe 1 octombrie 2021. Mai mult, versiunea în limba română a acestor plimbări audio va fi integrată în reţeaua internaţională "The Walks" şi va disponibilă oricărui vorbitor de limbă română de pe orice continent.

Odată cu pandemia de coronavirus, mersul pe jos în spaţiul public a căpătat un nou sens - ne arată "The Walks". Un ritual străvechi şi cotidian a devenit o componentă esenţială a noii normalităţi: oamenii se întâlnesc, se plimbă, umblă prin cartiere, se joacă în natură şi îşi redescoperă vecinătăţile cu fiecare plimbare.Proiectul teatral propune practic o plimbare audio-ghidată prin parcuri, o plimbare pusă în scenă în supermarketuri sau interacţiuni cronometrate pe malurile râurilor. În fiecare oraş, vocile, sunetele şi muzica transformă, pas cu pas, locuri familiare şi peisaje urbane cunoscute sau recent descoperiteîn săli şi scene de teatru, prin naraţiuni, dialoguri, explorări coregrafice sau variaţii muzical-ritmice ale mersului. "Spectatorii" - respectiv utilizatorii aplicaţiei - pot realiza pe cont propriu şi în ce ordine doresc aceste plimbări audio, fiecare dintre ele având o durată de aproximativ 20 de minute.

"Rimini Protokoll sunt cunoscuţi la nivel mondial pentru modul unic în care experimentează cu discursul teatral. Este o formă de teatro eminamente cu şi despre viaţă - şi care se adresează direct, nemediat publicului şi realităţilor de zi cu zi. Mereu la intersecţia dintre artă şi realitate, renumita companie de teatro germană apelează şi la tehnici din jurnalism, şi la noi tehnici de reinterpretare a discursului teatral, precum şi la noile tehnologii pentru a crea un univers teatral care se ridică deasupra clasicului şi care, prin intermediul experimentului, ne aduce noi sensuri ale propriei noastre existenţe. Suntem extrem de bucuroşi că am reuşit să punem Bucureştiul pe harta lansărilor internaţionale ale proiectului şi că oferim acces publicului de limba română un doar la o experienţă teatrală de neegalat, ci la un adevărat fenomen.", a declarat Roxana Lapădat, director artistic Teatrelli.

"După pandemie nu va mai fi niciodată înainte de pandemie, în ceea ce priveşte teatrul. Acesta se va deschide către formate hibride şi digitale, va experimenta şi va integra, va elimina şi va păstra şi astfel, dacă se poate spune aşa, va contribui la asigurarea viitorului său. Aplicaţia co-produsă alături de Rimini Protokoll este un excelent exemplu pentru o astfel de nouă abordare. Ne bucurăm să putem fi parteneri ai proiectului în România", a declarant Joachim Umlauf, directorul Goethe Institut Bucureşti.

Conceptul, textul şi regia producţiei "The Walks" sunt semnate de Helgard Haug, Stefan Kaegi şi Daniel Wetzel, cei trei regizori care au fondat în anul 2000 celebra companie de teatru Rimini Protokoll din Berlin. Sub conducerea lor, compania se bucură de 20 de ani de recunoaştere internaţională pentru producţiile inovatoare, intervenţiile şi instalaţiile scenice, precum şi pentru performance-urile audio dezvoltate de-a lungul timpului şi distinse, printre altele, cu Premiul European de Teatru - Premio Europa - la categoria Noi Realităţi în Teatru sau Leul de Argint la cea de-a 41-a Bienală de Teatru de la Veneţia.

Proiectul "The Walks" este realizat de Rimini Protokoll, în co-producţie internaţională cu: creart/ Teatrelli, Border Light - International Theatre + Fringe Festival Cleveland, European Forum Alpbach, Fondazione Armonie d'Arte, HAU - Hebbel am Ufer, Hellerau-Europaisches Zentrum der Kunste, Internationales Sommerfestival Kampnagel, Zona K, Festival PERSPECTIVES.

Sprijinit de Fonds Darstellen de Kunste, cu fonduri de la Departamentul Guvernamental Federal pentru Cultură şi Mass-Media, platforma Kulturpolitische Gesellschafte.V. şi Departamentul pentru Cultură şi Europa al Senatului.

Mai multe detalii despre proiect: https://www.rimini-protokoll.de/website/en/project/the-walks
Trailer: https://vimeo.com/569464060

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1176 (s) | 34 queries | Mysql time :0.035483 (s)