vineri, 29 martie, 2024

Știți ce este prediabetul?

Distribuie:

Publicat:

Ce este prediabetul? De-a lungul vieții am auzit multe despre diabet. Dar ce este cu adevărat diabetul? Ați auzit vreodată de prediabets?

Diabetul este o creștere anormală a glicemiei (hiperglicemie). Pancreasul este direct afectat. Acest organ produce într-adevăr un hormon, insulină, esențial pentru a permite intrarea zahărului (glucozei) în anumite țesuturi ale corpului care îl utilizează ca sursă de energie. Dacă pancreasul nu produce suficientă insulină, zahărul se acumulează în organism, devenind toxic pentru organe. Așa se face că diabetul prost tratat poate duce la complicații foarte grave, cum ar fi orbirea, problemele articulare, insuficiența coronariană și renală.

Ce este prediabetul? Doua tipuri

• Aproximativ 10% dintre diabetici suferă de diabet de tip 1, o boală autoimună care începe adesea în copilărie (cu un vârf între 10 și 14 ani). Sistemul imunitar functioneaza greșit și atacă celulele pancreasului care secretă insulină. Acestea sunt distruse treptat și pacientul trebuie să injecteze zilnic doze de insulină pe care organismul său nu o mai produce.

• Dar, in nouă din zece cazuri, excesul de zahăr din sânge apare la maturitate, deoarece țesuturile devin treptat rezistente la acțiunea insulinei. Este diabetul de tip 2, numit anterior non-insulino-dependent, deoarece nu este tratat imediat cu injecții de insulină.

Ce este prediabetul

După cum sugerează și denumirea, prediabetul corespunde unei etape intermediare, în care zahărul din sânge nu mai este complet normal, dar nu este încă suficient de ridicat pentru a fi clasificat ca diabet (adică un nivel de zahăr din sânge cuprins între 1, 10 și 1,25 g / l). Caracterizează persoanele care prezintă un risc ridicat de a deveni diabetice, cum ar fi 3-5% dintre femeile însărcinate care se confruntă cu un diabet gestațional în timpul sarcinii. Chiar dacă totul se întoarce la normal in nouă din zece cazuri după naștere, aceste mame rămân mai fragile în fața amenințării.

Organele devin subnutrite

De fapt, medicii nu mai folosesc acest termen vechi și preferă să vorbească astăzi de intoleranță la glucoză, o afecțiune datorată cel mai adesea instalării rezistenței la insulină. Despre ce este vorba? La un subiect sănătos, în timpul unui flux mare de glucoză, pancreasul secretă insulina care se va lega de receptorii speciali, ceea ce permite zahărului să intre în celulele care au nevoie de ea. Glicemia este rapid stabilizată. În cazul rezistenței la insulină, în mod normal, insulina este secretată de pancreas, dar nu mai are atât de mult efect asupra receptorilor. Ca urmare, glucoza intră mai puțin în celule.

Consecințe: organele devin subnutrite, în timp ce nivelul de zahăr din sânge crește. Aceasta duce la hipersecreția insulinei din pancreas, ceea ce crește eforturile pentru a încerca să controleze nivelul glicemiei. După câțiva ani, din păcate, această glandă începe să se epuizeze: intoleranța la glucoză se agravează, ceea ce va duce la diabet de tip 2 dacă nu se schimbă nimic. În caz de îndoială, medicul solicită de obicei un al doilea test de confirmare, care măsoară glicemia la două ore după absorbția orală a unei doze de 75 g de glucoză. Dacă rezultatul este cuprins între 1,40 și 1,99 g / l, este alerta roșie… Dar mai este timp să inversați situatia, modificând stilul de viață și dieta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img