vineri, 29 martie, 2024

Timbrul de mediu, inlocuit cu o noua taxa pe benzina si motorina – proiect de lege

Distribuie:

Publicat:

Proprietarii de mijloace de transport sau de utilaje care functioneaza cu combustibili fosili ar putea plati mai mult pe benzina si motorina, un proiect de lege cerand introducerea unei taxe de poluare de 5 bani pe litrul de carburant.

In schimb cumparatorii de autovehicule vor beneficia de anularea timbrului de mediu, se mai arata in proiectul de lege.

Pentru ca timbrul de mediu nu era platit de fiecare cetatean care polua – cum ar fi detinatorii de drujbe sau de barci cu motor – cei care au initiat poroiectul de lege sustin ca oricum acesta nu isi atingea scopul. Prin urmare, o astfel de taxa va fi platita si de cei care detin alte tipuri de utilaje care functioneaza cu carburanti.

Initiatorii acestuia propun ca taxa de poluare sa se constituie prin includerea in pretul carburantului a 0,05 lei la fiecare litru cumparat. Acestia au calculat ca o taxa de mediu de 5 bani pe litrul de combustibil inseamna aproximativ 2 lei la “un plin”. Raportat la consumul mediu al unui autoturism, la un plin pe luna, aceasta taxa ar ajunge la 24 de lei pe an.

“Nu se pune problema ca aceasta taxa ar duce la scumpiri in economia nationala, din moment ce supraaccizarea combustibilului cu peste 40 de bani/litru nu a produs acest fenomen”, arata autorii legii.

In prezent, cu exceptia automobilelor electrice sau hibride, proprietarii de automobile noi platesc un timbru de mediu care variaza, in functie de capacitate cilindrica si emisii poluante, intre 60 si 300 de euro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img