vineri, 29 martie, 2024

Timpul de răspuns al SMURD în rural, de aproape două ori mai mare decat cel legal

Distribuie:

Publicat:

Timpul de răspuns al echipajelor SMURD din judeţul Tulcea în mediul rural este de aproape două ori mai mare decât cel prevăzut de legislaţie, a declarat, vineri, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta, locotenent colonel Daniel Petrov.

Depăşirea timpului de răspuns al echipajelor SMURD din judeţ cu zece minute faţă de timpul prevăzut de legea nr. 95/2006, respectiv 12 minute, a fost explicată prin specificul judeţului.

"În mediul rural nu reuşim să ne încadrăm, având în vedere faptul că judeţul are un specific aparte. Este al patrulea judeţ ca mărime din ţară şi avem doar trei subunităţi care au în dotare echipaje SMURD şi care reuşesc cu greu să acopere distanţele mari dintre localităţi", a declarat presei inspectorul şef al ISU la finalul şedinţei în timpul căreia a fost prezentat bilanţul activităţii desfăşurate de instituţie în 2017.

Situaţia cauzată şi de infrastructura rutieră deficitară este analizată de conducerea ISU şi cea a Serviciului Judeţean de Ambulanţă, iar una dintre soluţii ar fi înfiinţarea unor subunităţi ale inspectoratului în zone izolate, cum ar fi Murighiol sau Topolog.

Şeful Departamentului Pregătire pentru Intervenţie şi Rezilienţa Comunităţilor din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, colonel Mihai Guţă, a subliniat, în timpul discursului său, necesitatea pregătirii continue a personalului şi a făcut referire la intenţia ISU Delta de a înfiinţa noi subunităţi.

"Dispersarea resurselor în foarte multe puncte poate pune mari probleme în cazul unor intervenţii de mare amploare în care trebuie să concentraţi forţe importante", a menţionat reprezentantul IGSU.

Potrivit datelor făcute publice vineri, ISU Delta a avut anul trecut 5.515 intervenţii, cu o medie de 15 intervenţii pe zi, în scădere faţă de cele înregistrate în anul precedent, când au fost 5.908 de acţiuni, cu o medie de 16 intervenţii pe zi.

AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img