marți, 16 aprilie, 2024

Tineri sportivi care ne-au făcut mândri în 2022

Distribuie:

Publicat:

2022 este un an cu bune și cu rele pentru sportul românesc. Națională de fotbal continuă să ne dezamăgească, formațiile noastre pierd prin Conference League, în timp ce naționala de rugby merge la Mondialul din 2023 în mare parte datorită descalificării Spaniei. Practic, cei care au mizat la ponturi pariuri pe români în acest an nu prea au fost inspirați. Sunt însă și tineri sportivi de la noi din țară care nu doar că s-au autodepășit în 2022, ba chiar au făcut senzație.

Anul în care David Popovici s-a consacrat la nivel mondial

Nu putem spune că David Popovici a explodat dintr-o dată în 2022. Pentru că “semnele” au fost mereu acolo, încă de la Olimpiada de la Tokyo, amânată pentru 2021. Acolo, sportivul de 18 ani a fost la un pas de medalia de bronz în proba de 100m liber, clasându-se pe poziția a patra, la doar 0.02 secunde în spatele lui Fernando Scheffer. Popovici a ajuns în finală și în proba de 200m liber, terminând pe locul șapte.

În acest an, David Popovici nu numai c-a depășit recordul mondial la 100m liber, ci a cucerit cel puțin două medalii de aur la toate competițiile la care a participat. A început la Mondialul de la Budapesta, câștigând ambele probe (100m liber și 200m liber), pentru ca apoi să repete performanța și la Campionatul European de la Roma. În orașul italian, sportivul român a încheiat proba de 100m liber în 46.86 secunde, depășind vechiul record, care era în picioare de 13 ani, 46.91 secunde, stabilit de brazilianul Cesar Cielo.

David Popovici a participat și la Mondialul și Europeanul de juniori, dominând ambele competiții. La Euro, desfășurat chiar în România, la Otopeni, Popovici a bifat patru medalii de aur. La acestea s-au adăugat și cele trei medalii de aur cucerite la Lima, la Mondiale.

“Ritmul impus de Popovici pe ultimii 50 de metri e prea puternic pentru că oricare dintre competitorii săi să îi facă față, dar ce se va întâmpla dacă va reuși să își îmbunătățească startul? Odată ce trece de adolescență și va mai pune masă musculară, Popovici va fi din ce în ce mai puternic în această probă și poate să stabilească recorduri care să corespundă standardelor sale incredibile.”, a fost concluzia trasă de Swimming World Magazine.

Avem viitor și la gimnastică

Până nu demult, gimnastica era sportul care oferea românilor unele dintre cele mai mari satisfacții. Însă rezultatele recente n-au fost convingătoare, iar ultimii “mohicani” s-au retras. A venit totuși rândul tinerilor să vină din urmă și viitoarele medalii importante s-ar putea să nu se lase așteptate.

În acest an, la Campionatul European de gimnastică de la Munchen, junioara Amalia Puflea a obţinut medalia de aur, iar Sabrina Voinea pe cea de bronz, în finală la sol. În aceeași zi cu medalia de aur, Puflea a obținut și bronzul în finală la bârnă.

Jaqueline Cristian a revenit cu un trofeu

La 24 de ani, Jaqueline Cristian se afla în cea mai bună formă a carierei înainte de accidentarea teribilă suferită la Doha. Însă după operație și recuperare, românca a revenit în circuit și a reușit recent să câștige turneul ITF W80 de la Le Neubourg, după o victorie, scor 6-4, 6-4, cu Magali Kempen.

„Acest trofeu înseamnă enorm pentru mine. Să revin după operația la genunchi, șase luni de recuperare, dureri, multe îndoieli, plâns, speranță, antrenamente grele pentru a reveni pe teren și a face ce iubesc eu mai mult… să câștig acest turneu se simte, pur și simplu, uimitor.”, a declarat Jaqueline Cristian, conform sport.ro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img