joi, 28 martie, 2024

Tinerii ortodocși din Vaslui și-au dat întâlnire în parcul Copou – FOTO

Distribuie:

Publicat:

Sambata, 27 august, peste 500 de tineri din Protopopiatele Vaslui, Huși și Bârlad participă la cea de-a patra ediție a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși, eveniment organizat de Episcopia Hușilor și Asociația Tinerilor Ortodocși Vaslui, Consiliul Județean asigurând cofinanțarea printr-un proiect cu fonduri nerambursabile.

Invitatul special al manifestării este Jonathan Jackson, actor și cântăreț de origine americană, câștigător a 5 premii Emmy, convertit la Ortodoxie.

„Vă rog să acceptați mulțumirile mele pentru invitația de a fi prezent la întâlnirea tinerilor ortodocși. Vreau să-i mulțumesc în mod special distinsului actor Jonathan Jackson pentru onoarea care ne-a făcut-o de a vizita județul Vaslui, de a vizita România și de a fi alături de noi la această întâlnire. Îmi exprim bucuria de a vedea un număr atât de mare de oameni, adunați aici sub flamura ortodoxiei, într-o minunată zi, într-un loc foarte frumos și în condițiile în care în mare parte lumea în care trăim este confuză și tensionată. Cu atât mai mare este bucuria de a vedea atâția tineri adunați la un loc sub flamura credinței ortodoxe. Doresc ca această participare de astăzi să devină o constantă, să avem an de an bucuria de a ne vedea, pentru că ce poate fi mai înălțător decât învățătura lui Iisus Hristos”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, invitat la eveniment, alături de primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, și primarul municipiului Huși, Ioan Ciupilan.

Preasfinția Sa Ignatie, episcopul Hușilor, le-a vorbit tinerilor despre ideea unei identități personale, care lipsește din conștiința fiecăruia, existând o stare de confuzie.

„În timpul părții introductive mă gândeam la un adevăr pe care nici unul dintre noi nu-l conștientizăm. Adevărata noastră identitate o descoperim în biserică, lângă Cristos, în timpul sfintei liturghii. Sunt momente nenumărate din viața noastră când constatăm că suntem într-o criză de identitate. Ne întâlnim cu noi înșine, pătrundem în universul lăuntric al sufletului nostru și ne speriem de ceea ce găsim acolo. Constatăm că nu ne putem povesti, nu putem verbaliza, externaliza cele care țin de identitatea noastră cea mai adâncă a ființei noastre. Constatăm propria noastră derută, lipsă de sens, Este momentul declanșator pentru căutarea identității noastre”, a precizat PS Ignatie.

Actorul Jonathan Jackson, prezent alături de familie, a vorbit despre „Identitate virtuală versus identitate reală. Pericol, nepăsare sau stare de fapt?”, pentru ca în final să răspundă întrebărilor venite din partea tinerilor.

„Întrebarea crucială despre identitatea noastră se află acum, aici, în fața noastră, mai ales în zilele noastre. Unul dintre lucrurile pentru care sunt aici este de a experimenta istoria acestor locuri. Doar cunoscând istoria ne va ține departe de a deveni sclavi ai lumii prezente. Ce înseamnă acest duh al lumii? Cristos este același ieri, astăzi și mâine, dar duhul acestei lumi se schimbă întotdeauna. Ne aduce ultima ideologie și ultima minciună în perspectivă, ca să cauzeze haos înlăuntrul nostru. Vorbeam despre identitatea virtuală. Ce înseamnă asta? Când am căutat sensul, asta înseamnă că e ceva în mintea noastră, nimic real. Asta înseamnă virtual. Toate aceste lucruri ne învăluie din toate părțile, din rețelele de socializare, televiziune și alte surse”, a transmis actorul american.

ITOV Vaslui continuă cu o serie de ateliere de comunicare pe baza temei conferinței, după care va avea loc spectacolul tradițional susținut de solistele Teodora Panainte, Raluca Radu, Viviana Bulugu și Grupul Ecou.

După concert va urma „Marșul Tineretului” pe traseul Parcul Copou – Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, Bulevardul „Ștefan cel Mare” – Crucea Gării – Sensul giratoriu OMV – Sala Sporturilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img