marți, 19 martie, 2024

Tiroida – totul despre glanda din gât: boli, funcții, noduli tiroidieni, simptome ale tiroidei bolnave, cancer de tiroidă, analize și teste medicale. Explică dr. Iulia Burcea, endocrinolog

Distribuie:

Publicat:

Ce este și ce funcție îndeplinește tiroida? Ce semne și simptome arată că tiroida nu mai funcționează corect? Când nodulii tiroidei devin periculoși?

Tiroida este o glandă endocrină în formă de fluture, localizată la nivelul gâtului. Are doi lobi, conectați prin istmul tiroidian și este bogat vascularizată. Secretă hormoni care coordonează multe funcții din organism, cum ar fi modul în care corpul utilizează energia, consumă oxigenul și produce căldura, aceștia fiind tiroxina (T4) și triiodotironina (T3). Dr. Iulia Burcea, medic specialist endocrinolog explică pe larg semnele și simptomele care anunță afecțiuni ale glandei tiroide, testele prin care putem afla dacă tiroida este bolnavă, semnele și simptomele cancerului de tiroidă, legătura dintre tiroidă și iod, noduli tiroidieni.

 

Ce boli ale tiroidei sunt cele mai frecvente?

Prin intermediul hormonilor pe care îi produce, tiroida influențează aproape toate procesele metabolice din organism. Bolile tiroidei variază, de la gușa (mărirea tiroidei) care nu necesită tratament dacă nu este afectată funcția tiroidei, până la afectare neoplazică. Cel mai frecvent pot apărea afecțiuni ce implică producția anormală de hormoni. Prea mulți hormoni tiroidieni cauzează hipertiroidie, iar o producție insuficientă de hormoni tiroidieni determină hipotiroidie.

Hipertiroidia poate avea mai multe cauze: boala Basedow-Graves, noduli care secretă hormoni tiroidieni în exces sau afecțiuni inflamatorii (sub)acute ale tiroidei. Hipotiroidie este cel mai frecvent cauzată de tiroidita cronică autoimună Hashimoto, dar poate fi și postoperatorie, în urma extirpării tiroidei sau din cauza expunerii excesive la iod. În glanda tiroidă pot apărea noduli, solitari sau multipli, cu creștere, de obicei, lentă, care pot fi benigni sau maligni. Cancerul tiroidian este o leziune malignă rară (cam 1% din totalul cancerelor), dar este cea mai frecventă patologie malignă endocrină.

Continuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img