joi, 28 martie, 2024

Titlurile de stat Tezaur și Fidelis sau/și schimbul valutar nu bat inflația. Ce e de făcut. O soluție ar fi I Bonds

Distribuie:

Publicat:

Titlurile de stat emise de Ministerul Finanțelor nu bat inflația. Avem o estimare de creștere a prețurilor a BNR, dar în perioade incerte instituția nu poate să ofere un puls exact, din păcate. Dacă ne uităm la ultimii ani, nu a nimerit prognozele, ceea ce e normal: nimeni nu știe viitorul.

Așadar, românii nu pot bate inflația la bănci, folosind depozite, nu o pot bate nici dacă cumpără euro și dolari, nu o pot bate nici dacă cumpără titluri de stat. Toate acestea acoperă doar o parte din creșterea prețurilor. Alternativele care pot bate inflația sunt destul de riscante: bursă (unde includem și fonduri de investiții) și criptomonede, relatează hotnews.ro

Economiile plasate la risc scăzut e posibil să nu bată inflația, dar oricum e mai bine decât „sub saltea”, adică conturi curente

În mai, românii au două emisiuni Tezaur pe 1 și 3 ani, iar dacă vrei să achiziționezi titluri de stat Fidelis, până se va lansa noua serie, o poți face pe bursă: cumpărându-le pe cele din edițiile anterioare, multe chiar sub prețul inițial de 100 lei sau 100 euro/titlu.

Așadar, dacă ne uităm la ultima ediție Tezaur, cea din mai (la care se poate subscrie acum), dobânzile sunt de de 5,5% pe 1 an și 6,15% pe 3 ani (ambele pe lei), iar inflația prognozată pentru trimestrul II din 2023 este de 5%. În teorie ar trebui să fie bine, dar ultimii ani ne arată că estimările nu s-au prea îndeplinit.

Cele mai bune oferte la bănci sunt dobânzi de 3,75% – 5% pe un an, dacă ne uităm pe calculatorul Finzoom.ro. Evident, după plata comisioanelor și impozitului pe venit, la o sumă de 5.000 de lei, de exemplu, câștigul este de 151 – 225 lei.

La Tezaur, în schimb, nu se plătesc impozit pe venit și comisioane, ceea ce înseamnă că la 5.000 de lei la oferta pe un an există un câștig de 275 lei. Pe 3 ani ar înseamna, cumulat, 922,5 lei (considerând că nu mai reinvestești câștigul anual, ceea ce înseamnă că nu aplicăm dobânda compusă).

În ceea ce privește schimbul valutar, adică cumpărarea de euro sau dolari nu acoperă, pentru că și în SUA și în zona euro este inflația ridicată, ceea ce a explicat și Florin Andrei, macroeconomist, prof. asociat ASE.

“Este o tendință de creștere a depozitelor în euro ceea ce arată că populația vrea să-și protejeze economiile de inflație. Din păcate, inflația este mare și în zona euro și în SUA. Deci și pe aceste valute economiile vor fi erodate”, a spus el. Lucru adevărat, este realitatea.

Continuarea pe stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img