News Flash:

Toamna aduce alcoolicii la spital

8 Noiembrie 2016
1777 Vizualizari | 0 Comentarii
Sezonul rece debuteaza in fiecare an cu o avalansa de pacienti la cabinetele medicilor sau in spitale. Este vorba despre bolnavi cu afectiuni vechi , bolnavi care vin prea tarziu la medic. In astfel de conditii recuperarea este mult mai grea si mai costisitoare pentru sistemul de sanatate si asa in faliment.


O cauza importanta a imbolnavirilor o reprezinta consumul exagerat de alcool. Toamna se acutizeaza afectiunile celor care au acest viciu. De exemplu, cirozele fac victime toamna, atunci cand bolnavii nu respecta regimul alimentar si mai ales interdictia de a se apropia de alcool. Medicii vasluieni sustin ca bolnavii cronici cu afectiuni ale ficatului se confrunta cu complicatii majore in aceasta perioada.

“Ajung la noi in stare foarte grava, cu hemoragii digestive determinate de varice esofagiene, o complicatie a cirozei. Varicele esofagiene se dezvolta pe suprafata interna a esofagului, fiind rezultatul afectiunilor hepatice cornice”, spun medicii.

 In ultimii ani au fost inregistrate tot mai multe decese in randul pacientilor cu ciroze, care au varice esofagiene. Bolnavii stiu ca au ciroza, dar nu respecta regimul alimentar indicat de specialisti, mai ales faptul ca nu trebuie sa consume alcool. Specialistii arata ca regimul de viata al unui pacient diagnosticat cu afectiuni hepatice trebuie sa fie diferit de cel al unei persoane sanatoase. Spitalele din judetul Vaslui gem de alcoolici. Peste 85 la suta dintre acesti pacienti nu au asigurare de sanatate, dar cu toate acestea beneficiaza de asistenta medicala. Pentru un singur alcoolic se cheltuie peste 1.000 de lei pe zi, dar sunt si consumuri mai mari, in functie de gravitatea cazului. La Unitatea de

Primiri Urgente a Spitalului Judetean Vaslui, sunt zile in care sunt tratate sI cate 15 persoane in stare de ebrietate.

“Este o situatie care persisita de multI ani. In fiecare toamna creste numarul solicitarilor, avand in vedere ca este perioada in care s-au cules viile. Se consuma foarte multi bani pentru acesti pacienti. Vorbim de timp pierdut pentru transportul lor la spital si de un consum de combustibil”, a declarat Aurora Popa, managerul SAJ Vaslui. Pacientii care au o dependenta fata de alcool au costuri foarte mari, de la ceva peste 1.000 de lei un caz „simplu”, pana la 10.000 de lei pentru alcoolemie cu multiple complicatii. Alcoolicii ajung internatI la Psihiatrie. Asa se face ca sectia este mai mereu ocupata. Adunati de pe strada sau luati de acasa cu ambulanta, la apelul rudelor disperate, cei care au uitat numarul paharelor au ajuns, inevitabil, la Unitatea de Primiri Urgente a spitalului. De acolo, au fost dusi la Psihiatrie, asa cum este protocolul in astfel de cazuri.

 „Sunt frecevent pacienti care dezvolta afectiuni din cauza consumului excesiv de alcool. Vestea buna este ca pentru astfel de persoane exista tratamente foarte bune sI d Dependenta de alcool se poate trata”, a declarat medicul psihiatru Aurelian Straulea.

Dintre bolnavii diagnosticati cu dependenta de alcool, aproximativ o treime reusesc sa depaseasca aceasta problema.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0786 (s) | 23 queries | Mysql time :0.031823 (s)