joi, 28 martie, 2024

Tolontan ii face praf pe cei de la trustul INTACT

Distribuie:

Publicat:

Jurnalistul Catalin Tolontan, care scrie la o publicatie ce face parte din trustul Intact, critica atitudinea Antenelor in scandalul evacuarii acestora. El considera ca s-a mers prea departe, ca reactia jurnalistilor este exagerata si ca face rau societatii la a carei polarizare contribuie, promovand ura fata ce “ceilalti”. Tolontan le reproseaza ca au ajuns sa faca exact ce ii reprosau lui Traian Basescu.

“In acest moment, pentru Antene mai mult inseamna mai putin. Inclusiv sprijinul afisat de presedintele Iohannis a insemnat prea mult. Prea mult a fost inca de la inceput, dar Dan Voiculescu e cel care a decis asta. Cind esti si om de afaceri si politician si patron de media, statutul tau semnifica un dezechilibru intr-o societate democratica. Este exact ce se resimte in aceste zile si ceea ce Antenele nu realizeaza. Omeneste e de inteles – e greu s-o constientizeze, cei de acolo fiind prinsi intr-un razboi emotional pe care-l trateaza drept unul de supravietuire. Televiziunile au ajuns sa fie conduse de retorica vedetelor postului. Ele arata ca o tara aflata la dispozitia mulahilor. Exista in Antene, desigur, si oameni in afara acestei directii etern revansarde si revolutionare. Dar ei nu au putere.

Asa s-a ajuns la situatia in care jurnalismul nu mai e demult decit prilejul militantismului si dovada reimprospatata a adeziunii pentru problemele companiei, ale patronului sau pentru orgoliile vedetelor. Uneori, despre ego e vorba in primul rind. Charisma si succesul, dezvaluirile incontestabile si sentimentul ca ei pun sau darima guverne, toate acestea i-au deformat. Si Gadea si Badea si ceilalti au sentimentul ca daca au dreptate in unele chestii, atunci ei isi pot permite orice. Ca, daca au logica, nu pot gresi. Si, ca intr-o spirala autosuficienta, ei par convinsi ca, daca au audienta, asta ii alimenteaza cu si mai multa dreptate. Reteta sigura a razboiului infinit.

Antenistii il detesta pe Traian Basescu, insa nu recunosc ca practica acelasi gen de vehementa ca si el. Fondindu-si atitudinea pe multe argumente corecte, cum ar fi acela ca statul tolereaza insolventa homerica a altor televiziuni si trusturi de presa, dar si pe o premiza total gresita, ca deciziile judecatoresti sint optionale daca tie ti se pare ca ai dreptate, Antenele sint acum in faza in care-si fac rau, nu bine. Atit de puternice se cred Antenele, incit au sentimentul ca pot rescrie regulile sociale dupa cum le inteleg ele. Prin reactia lor disproportionata, prin propria eroizare si prin insultarea oricarei opinii contrare, nu ca tabara cealalta n-ar proceda fix la fel!, televiziunile familiei Voiculescu nu realizeaza ce efect de mobilizare stirnesc in interiorul justitiei, de pilda. Cind o decizie judecatoreasca devine prilej de victimizare la scara nationala, justitia are un reflex contrar: Ba e o simpla chestiune de justitie!”, a scris Tolontan.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img