joi, 28 martie, 2024

Torticolis sau gatul intepenit: Din ce cauza apare si care e cel mai bun tratament

Distribuie:

Publicat:

Torticolis este denumirea medicală pentru gâtul înțepenit, afecțiune caracterizată de durere și dificultate la mișcarea gâtului la momentul răsucirii capului. Dureri care pot fi asociate cu cea de gât sunt durerea de cap, de umăr sau de braț.

Persoana care suferă de torticolis își întoarce tot corpul atunci când vrea sa își întoarcă numai capul, deoarece durerea de gât nu îi permite să efectueze răsucirea.

Cum apare torticolis?

Torticolisul apare fie dimineața, la trezirea din somn, fie pe parcursul zilei, în timpul unei activități foarte solicitante, precum un antrenament fizic intens sau mutarea mobilei. De regulă, afecțiunea dispare de la sine dupa câteva zile, însă acțiunile întreprinse pe parcursul zilei pot agrava sau, dimpotrivă, ameliora simptomele neplăcute.

Din punct de vedere medical, cauzele torticolisului nu sunt cunoscute, deși se presupune că este vorba despre încordare musculară excesivă sau răsucirea țesuturilor moi. Muschiul levator scapule este cel care conectează coloana cervicală de umeri. Nervii care controlează acest mușchi sunt amplasați la nivelul discurilor vertebrale C 3 si C4. Din cauza unor activități solicitante, acești nervi pot declanșa “înțepenirea” mușchiului levator scapule ducând, astfel, la instalarea torticolisului, potrivit doc.ro.

Adesea, el poate apărea pe fond congenital, cum este torticolisul muscular congenital, care apare la nou născuți, caz în care se presupune că un factor important îl joacă poziția fătului în uter. În ceea ce privește torticolisul cervical, cauzele pot fi de natură virală, în urma unei lovituri puternice sau a unei mișcări bruște, care poate duce la lezarea ligamentelor cervicale.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img