vineri, 29 martie, 2024

Tot ce trebuie sa stii despre tratamentul cu ovule

Distribuie:

Publicat:

Ovulele intravaginale sunt substante medicamentoase recomandate pentru tratamentul local în diverse infectii ginecologice.

Inainte de a recomanda tratamentul cu ovule, medicul va indica realizarea unor analize, precum secretiile vaginale, antibiograma si fungigrama.

Astfel, ovulele antifungice sunt indicate în tratarea micozelor vaginale, infectii cauzate de ciuperci precum Candida Albicans (candidoza), care se manifesta prin iritatie locala si secretii albicioase, urat mirositoare.

De asemenea, ovulele sunt folosite si în infectiile bacteriene si în cele parazitare (cum ar fi tricomoniaza).

Ovulele se introduc în vagin seara, înainte de culcare. In timpul tratamentului cu ovule, trebuie sa se evite contactele sexuale, pentru ca exista pericolul reinfectarii.

In cazul infectiilor vaginale, si partenerul va urma tratament local cu anumite unguente. De asemenea, trebuie evitata administrarea ovulelor în perioada menstruala.

Ofera protectie contra sarcinii

Daca esti în cautarea unei metode contraceptive, poti lua în calcul si ovulele spermicide. Acestea sunt indicate mai ales femeilor care, din diverse motive, nu pot lua anticonceptionale orale sau nu pot folosi sterilet.

De asemenea, ovulele contraceptive pot fi folosite dupa nastere sau în perioada alaptarii. Acestea formeaza o spuma care distruge spermatozoizii si se introduc înaintea contactului sexual.

Pentru ca nu te feresc si de bolile transmisibile sexual si pentru ca nu ofera o protectie totala (siguranta este de 75%), este indicat si un alt contraceptiv, cum ar fi prezervativul.

Ovulul contraceptiv se introduce cat mai adanc în vagin, cu aproape un sfert de ora înaintea actului sexual (este bine sa faci asta în timp ce stai culcata).

Ovulul contraceptiv se dizolva repede în vagin (în cateva minute) si ofera protectie contra sarcinii în jur de patru ore (ceea ce înseamna ca dupa aceasta perioada trebuie folosit un alt ovul daca ai un alt contact sexual).

Timp de sase ore dupa raport, nu te spala local, deoarece actiunea spermicida este anulata de sapun sau de gelul intim. In general, ovulele contraceptive sunt bine tolerate. Rar, poate aparea senzatia de iritatie.

Solutie în uscaciunea vaginala

Mai ales în perioada de dinaintea menopauzei,  apare uscaciunea sau atrofia vaginala, din cauza scaderii nivelului estrogenului, hormon sexual implicat în mentinerea elasticitatii peretilor vaginali.

Aceasta problema mai poate aparea însa si în sarcina, si în unele afectiuni ale ovarelor. Pe langa senzatia de mancarime, atrofia vaginala îngreuneaza contactul sexual.

De ajutor în acest caz sunt ovulele cu estrogen, care trebuie administrate numai la recomandarea medicului. Pe piata mai exista si ovule pe baza de acid hialuronic, care au efect de hidratare si de mentinere a elasticitatii vaginale.

 

Ce trebuie sa mai stii despre ovule

– Ovulele pot fi prescrise si în cervicita cronica („rana pe col”).

– Exista si ovule care accentueaza coagularea sangelui (hemostatice), care sunt folosite dupa unele interventii chirurgicale la nivelul colului uterin, cu scopul prevenirii hemoragiei.

– Ovulele cu progesteron pot fi recomandate si în sarcina, pentru prevenirea avortului.

– Este posibil ca medicul sa recomande ovule preparate în farmacii, dupa o anumita formula. Clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img