News Flash:

Tot mai multi copii vasluieni se nasc prematur

22 Noiembrie 2015
1809 Vizualizari | 0 Comentarii
Potrivit statisticilor, in regiunea de Nord-Est, din care face parte si judetul Vaslui, 14 la suta dintre bebelusi se nasc inainte de termen. Medicii sustin ca la noi sunt inregistrati cu o treime mai mult prematuri decat in celelalte zone din tara. Cadrele medicale spun ca in urma analizelor facute pe fiecare caz in parte, nasterea prematurea a unui bebelus este determinata de faptul ca mamele gravide nu sunt urmarite pe perioada sarcinii. Unele dintre femei nu merg nici macar la un control cand sunt gravide.

Alti factori negativi fac referire la conditiile socio-economice, saracia, lipsa educatiei, fumatul si consumul de alcool pe perioada sarcinii. Adriana Maftei este mama unui copil nascut prematur. Femeia recunoaste ca nu a mers la medic in perioada sarcinii și ca a muncit in gospodarie aproape in fiecare zi. 

”La noi la tara viata nu este usoara. Este mult de munca, nu aveam cum sa stau. Cine ne da sa mancam daca nu muncim. Am facut efort,” povesteste femeia.

De altfel, doua treimi din nasterile premature au ca explicatie mediul defavorizat din care provin femeile, precum si faptul ca nu merg la medic.

“De vina este, in primul rand, sărăcia, dar si lipsa de educatie. Multe mame sunt minore și provin din familii dezorganizate. De multe ori se ajunge la decesul copilului”, spun medicii. 

Doar o treime din nasterile premature sunt cauzate de afectiuni ale mamei. Medicii neonatologi afirma ca un nou-nascut prematur are nevoie de ingrijire speciala chiar si dupa externare. In fiecare an, sute de vasluience devin mame inainte de varsta majoratului. Cele mai multe provin din mediul rural si fac parte din familii dezorganizate. La spitalele din judetul nostru, anual, sunt inregistrate peste 2.000 de nasteri. Cam 10% dintre proaspetele mame nu au implinit inca varsta majoratului. Si mai grav este ca multi dintre copiii adusi pe lume de mame minore sunt parasiti si ajung in grija statului, in centrele de plasament. La Vaslui, Directia Generala de AsistentaSociala si Protectia Copilului (DGASPC) este institutia care are in supraveghere majoritatea minorelor care devin mame.


„Este evaluat fiecare caz in parte. Ne axam in principal pe sprijinul acestora si reintegrarea lor in familie, acolo unde este posibil”, a declarat Ionel Armeanu Stefanica, directorul DGASPC Vaslui.
Anul trecut, in judet, au fost peste 2.100 de gravide nou depistate, dintre care 897 in mediul urban si 1.248 in mediul rural. Din total, 13 gravide aveau sub 15 ani, iar 367 intre 15-19 ani.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0993 (s) | 23 queries | Mysql time :0.049779 (s)