joi, 28 martie, 2024

Tot mai multi elevi si prescolari din judetul nostru, care frecventeaza unitatile de invatamant sufera de diferite afectiuni si sunt deja luati in vizorul medicilor

Distribuie:

Publicat:

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Vaslui (DSP) au examinat copii cu varsta pana in 14 ani cuprinsi in colectivitati si au constatat ca cei mai multi sufera de boli cronice. Mai exact, 531 au afectiuni ale aparatului respirator, 537 au boli cardiovasculare (485 au malformatii congenitale de cord), 34 cu boli digestive si 80 de cazuri cu boli renale.

Alti 539 de elevi si prescolari sufera de boli metabolice si de nutritie iar 1.012 sufera de afectiuni neuro-psihice, mai bine de jumatate dintre ei avand epilepsie.

Si la capitolul tulburari de vorbire si adaptare sociala au fost identificate zeci de cazuri dar si la vicii de refractie insa in ultimul caz s-au luat deja masuri de remediere.

Medicii vasluieni sunt sceptici in ce priveste situatia copiilor din judet si spun ca semnalele nu sunt pozitive, cu atat mai mult ca in mediul urban 226 de copii se inscriu in gradul de obezitate. Obiceiurile alimentare proaste, sedentarismul si faptul ca minorii petrec foarte mult timp in fata calculatorului sunt principalele cauze .
Si saracia este unul dintre motivele pentru care copiii nu primesc o alimentatie diversificata.

Potrivit reprezentantilor DSP, in evidentele medicilor se afla 202 copii diagnosticati cu malnutritie proteino-calorica.

Examinarea elevilor a mai scos la iveala faptul ca acestia sunt complexati de propria greutate. Multi copii cu varste de 12-14 ani au afirmat ca iau medicamente sau laxative, nu mananca ori isi provoaca stari de voma pentru a slabi.

Totodata, nu mai putin de 47 de copii au diabet zaharat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img