vineri, 29 martie, 2024

Toti elevii care merg astazi la cursuri vor trece prin triaj. Apelul medicilor pentru parinti

Distribuie:

Publicat:

Astazi, directorii de scoli si gradinite, dar si parintii, dau impreuna un test simplu de responsabilitate.

Ministerul Educatiei a transmis in teren un ordin care impune ca obligatoriu triajul copiilor inainte de a intra la cursuri. Toti cei care prezinta semne de boala trebuie trimisi acasa, pentru a preveni contaminarea colegilor.

Medicii cer insistent parintilor sa ii tina acasa pe toti cei care au racit in cele patru zile libere sau nu sunt complet refacuti.

In cele patru zile libere, toate infectiile respiratorii, aflate in incubatie pana la suspendarea cursurilor, au avut timp sa se manifeste. Din pacate, in acest interval, multi au mers, cu tot cu copii, la malluri si in locuri de joaca sau au stat cu orele la urgente, asa ca simptomele pot aparea de acum incolo.

Medic: ”Daca copilul este bolnav sau noi ca adulti prezentam o viroza respiratorie, e bine sa limitam deplasarile la strictul necesar, iar aceasta izolare voluntara la domiciliu este esentiala.”

Asistentii medicali din crese si gradinite au fost instruiti sa verifice daca cei mici tusesc sau au febra, inainte de a-i lasa in sali. Parintii sunt rugati sa nu forteze primirea unui copil racit. E un gest de respect fata de colegii sensibili, cu imunitate scazuta, astm, boli cardiace sau neurologice, pentru care o viroza inseamna un dezastru. Acesta e cazul lui Davis.

Adele Chirica, mama lui Davis: ”Majoritatea parintilor sunt pe principiul ”si daca are muci ce, il duc la scoala ca n-am cu cine sa il las”. Din cauza unei viroze luate de la un alt copil care evident nu a stat acasa, a intrat in coma. A facut febra, a facut cinci convulsii si dupa a cincea convulsie nu s-a mai trezit.

A intrat in coma 45 de minute, pana a venit salvarea si ne-a dus la spitalul de urgenta. Adica ceea ce pentru o mama inseamna niste muci, pentru mine e diferenta dintre viata si moarte. Si, din pacate, nu sunt singura.”

Ministerul Sanatatii nu a cerut dezinfectarea scolilor, dar sunt directori care au adus de acasa personalul de curatenie.

Cu mopuri, lavete si detergenti au fost chemati si parintii sa ajute.

Pe langa vaccinare, care vizeaza imbolnavirile cu gripa, profilaxia infectiilor respiratorii tine de o igiena corecta. Copilul care merge la scoala trebuie sa aiba un pachet cu batiste de hartie. Daca stranuta sau tuseste, nu e suficient sa puna mana la gura. Trebuie sa acopere nasul si gura cu batista, apoi sa o arunce la gunoi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img