sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Totul despre frigiditate

Distribuie:

Publicat:

Frigiditatea este o disfunctie sexuala specifica femeilor care se manifesta prin indiferenta fata de activitatea sexuala, reducerea libidoului si incapacitatea de a avea orgasm.

Sexologii definesc frigiditatea drept absenta totala a placerii si a excitatiei în timpul contactului sexual, dar si al masturbarii. O femeie frigida este si anorgasmica, însa reciproca nu este valabila.

Totodata frigiditatea poate fi primara (se manifesta de obicei la începutul vietii sexuale) si frigiditatea secundara care se instaleaza dupa o perioada sexuala activa a femeii. Potrivit statisticilor circa 10% din femei sufera de frigiditate. Acesta disfunctie determina aparitia unor conflicte conjugale tocmai prin lipsa emotiilor din timpul actului sexual, factorul principal în producerea orgasmului.

Cauze
Exista mai multe motive pentru care o femeie poate suferi de frigiditate. Problemele pot fi de natura organica (boli endocrine) sau psihologica.

Printre acestea, cele mai uzuale fac referire la:

· Educatia stricta în ceea ce priveste sexualitatea
· Stima de sine scazuta
· Sentimente de vina sau rusine fata de actul sexual
· Traumatisme sexuale
· Frica de durere, infectii sau sarcina
· Infectii ginecologice
· Malformatie vaginala
· Boli endocrine sau cardiovasculare
· Modificari care apar la menopauza
· Acte sexuale nedureroase sau nesatisfacatoare
· Stima de sine scazuta
· Anxietate, depresie
· Comunicare deficitara între parteneri
· Lipsa stimularii adecvate

Frigiditatea poate avea la baza si cauze farmacologice. Este vorba mai precis de administrarea unor medicamente de tipul tranchilizantelor, neurolepticelor, sedativelor sau a hipnoticelor pe o perioada lunga de timp.

Administratea medicamentelor în diferite doze reprezinta un factor decisiv în aparitia frigiditatii.

Simptome
Lipsa orgasmului la femei face ca organele sexuale ale acesteia sa se congestioneze datorita mentinerii fluxului de sange în structurile erectile, imposibilitatii muschilor de a se relaxa si inhibarii secretiilor vaginale. Femeie se confrunta cu dureri lombare si pelviene care apar nu numai în timpul actului sexual ci si în timpul mersului. Durerile sunt asociate si cu o dispozitie proasta datorata insatisfactiei sexuale.

Diagnostic
Pentru punerea diagnosticului este necesara efectuarea unui control medical care sa excluda cauzele fizice. Frigiditatea secundara presupune diminuarea nivelului de estrogeni sau dimpotriva, excesul de progesteron sau prolactina.

Pentru depistarea cauzelor organice este necesara realizarea testelor de laborator.

Tratament
Tratamentul frigiditatii presupune efectuarea psihoterapiei pe durata a mai multor luni, indicata în special în faza anorgasmiei primare si terapiile complementare.

Acestea sunt utile pentru femeile care sufera de frigiditate secundara care poate aparea ca urmare a unei vieti sexuale nesatisfacatoare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img