vineri, 29 martie, 2024

Totul despre obezitate

Distribuie:

Publicat:

Obezitatea nu este numai o problema estetica ci in primul rand o tulburare de nutritie caracterizata prin sporirea greutatii corporale mult peste nivelul greutatii ideale, cu ample consecinte asupra starii de sanatate. Aparitia obezitatii influenteaza aspectul fizic al persoanei dar si starea ei psihica.

Excesul ponderal genereaza numeroase complicatii: diabet zaharat, afectiuni cardiace si cerebro-vasculare, hipertensiune arteriala, apnee de somn, tulburari locomotorii. Desi obezitatea este considerata o afectiune complexa nutritional-metabolica exista numeroase modalitati de tratament.

Este considerata obeza acea persoana al carui Indice de Masa Corporala (IMC) depaseste 30. IMC este un instrument de evaluare a greutatii raportata la inaltime. Un IMC crescut reprezinta un factor de risc pentru obezitate. De asemenea, pentru aprecierea excesului ponderal este utilizata circumferinta abdominala.

Top 10 cai de atac pentru a scapa de obezitate

Obezitatea de tip android (abdominala, truncala “apple-shaped”: tesutul adipos predomina la nivelul trunchiului) este corelata cu o rata mai mare de aparitie a complicatiilor. Circumferinta abdominala mai mare de 88 cm la femei si 102 cm la barbati creste riscul dezvoltarii altor probleme medicale.

Cauze
Foarte multi factori contribuie la instalarea obezitatii, care apare atunci cand echilibrul energetic este dezechilibrat, adica energia acumulata (numarul de calorii) prin alimentatie este mai mare decit energia cheltuita.

Complicatii
Impactul obezitatii asupra starii de sanatate depinde de mai multi factori individuali: sex, varsta, metabolismul grasimilor si prezenta sau absenta activitatii fizice. De exemplu, o femeie in varsta care desfasoara zilnic activitate intensa este mai putin predispusa sa dezvolte complicatii ale obezitatii decat un barbat tanar sedentar.

Obezitatea din punct de vedere psihic

Dintre complicatiile obezitatii cele mai frecvente sunt urmatoarele:
– diabet zaharat de tip II (Diabet zaharat non-insulino-dependent);
– hipertensiunea arteriala;
– hiperlipoproteinemiile (cresterea valorilor trigliceridelor si colesterolului sanguin);
– ateroscleroza coronariana; – accidente vasculare cerebrale; – afectiuni locomotorii (artroza);
– sindromul de apnee in somn.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img