vineri, 29 martie, 2024

Totul despre suplimentele nutritive

Distribuie:

Publicat:

Ce sunt suplimentele nutritive, dar si ce rol au ele asupra sanatatii noastre vom gasi in randurile urmatoare, dar inainte de a trece in revista toate aceste aspecte trebuie sa plecam de la definitia suplimentelor.

Ministerul Sanatatii defineste suplimentele nutritive ca preparate sub forma de tablete, capsule, pulberi sau lichide, care au in compozitia lor nutrienti (macronutrienti si micronutrienti) si/sau alte substante comestibile, care sunt consumate in cantitati definite (vezi eticheta produsului), in mod suplimentar fata de aportul alimentar obisnuit.

Necesitatile de suplimente variaza in functie de sex, varsta, sanatate, stil de viata, stres cotidian si restrictii alimentare. Schimbarea locului de munca, bolile, traumele fizice si emotionale induc un consum nutritional, explica pentru ziare.com antrenorul Dani Grigore.

Cu mai multe suplimente disponibile in prezent decat oricand, nu exista niciun motiv sa nu beneficiezi de maximum de sanatate prin selectarea nutrientilor de care ai nevoie intr-o forma potrivita.

Cand si cum luam suplimente?

Organismul uman functioneaza dupa un ciclu de 24 ore. Celulele nu merg la culcare odata cu noi, nici nu pot exista fara un aport continuu de oxigen si de substante nutritive. Prin urmare, pentru cele mai bune rezultate, distribuie aportul de suplimente cat mai uniform posibil in timpul zilei.

Intervalul orar cel mai potrivit pentru a lua suplimente este in timpul meselor sau dupa masa. Vitaminele sunt substante organice si ar trebui sa fie luate cu alte alimente si minerale, pentru o absortie mai buna.

Cum le alegem?

1. Cumpara produse doar de la distribuitorii autorizati;
2. Citeste eticheta. Institutul de Bioresurse Alimentare (IBA) studiaza dosarul propus de producator/distribuitor;
3. Verifica valabilitatea;
4. Tara de origine si modul de preparare;
5. Fii atent la “ingrediente”, dar si la sectiunea “alte ingrediente”, scrisa cu un font mai mic. Cu cat mai putine “alte ingrediente” exista, cu atat mai bine;

6. Verifica suplimentul/suplimentele pe www.consumerlab.com. Acest site se ocupa de verificarea suplimentelor inca din 1999 si a testat peste 4.400 de produse si peste 450 de branduri diferite;
7. Nu alege produsul in functie de pret;
8. Nu alege sortimentul “cel mai vandut”, pentru ca din aceasta nu reiese faptul ca produsul este si cel mai bun.
9. Mult nu inseamna si mai bun.

Suplimentele nutritive sunt importante in activitatile noastre zilnice, insa esentiala este alimentatia zilnica. Aceasta trebuie sa fie echilibrata din punct de vedere nutritional. Daca alimentatia nu este echilibrata, se poate apela la suplimente pentru a acoperi necesarul de micronutritienti si macronutrienti.

Suplimentele sunt recomandate sportivilor, persoanelor care fac ocazional miscare, dar si celor care nu au o viata activa.

Beneficiile suplimentelor nutritionale

Reglarea tranzitului intestinal: protejarea aparatului digestiv de infectii, detoxifierea naturala a intestinului, reducerea absorbtiei grasimilor, reglarea si controlarea aciditatii tubului digestiv;

Cardioprotector: suplimente alimentare cu rol in scaderea nivelului colesterolului total (LDL) si al trigliceridelor din sange, cu efect dovedit in reducerea markerilor cu risc;

Regenerare articulara: cresterea mobilitatii, neutralizarea durerii, reducerea inflamatiilor articulare;

Antioxidant: neutralizarea radicalilor liberi si cresterea concentrarii substantei active biodisponibile;

Anti-imbatranire: suplimente alimentare sub forma de capsula, care incetinesc imbatranirea celulara.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img