sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Totul despre Xantoame

Distribuie:

Publicat:

Xantoamele si xantelasmele sunt afectiuni care se manifesta la femeile trecute de 35 de ani. Xantoamele sunt leziuni cutanate care reprezinta depozite lipidice, colesterolice.

Xantoamele sunt rezultatul tulburarilor care au loc in metabolismul grasimilor in organism. Cat despre xantelasme, acestea sunt niste tumori benigne localizate de obicei la pleoapa superioara si unghiul intern al ochiului.

Xantelasmele pot fi recunoscute usor. Sunt niste placi galbene-aramii, cu contur regulat. Acestea evolueaza lent ajungand in timp la cativa centimetri in diametru si pot fi unice sau multiple.

Boala xantelasmei apare din cauza incarcarii sangelui cu grasimi. Serul sanguin devine tulbure si lactescent in aceste cazuri. Xantoamele pot aparea in orice zona a corpului unde se exercita o presiune: maini, genunchi, coate, fata dorsala a mainilor etc.

Xantoamele pot fi ‘iradiate’ natural prin renuntarea completa la grasimi ori eliminarea anumitor tipuri de grasimi din alimentatie. Grasimile periculoase despre care vorbim sunt untura, seul, margarina, uleiurile rafinate care conduc la cresterea colesterolului rau in sange si formeaza trigliceride. Medicul recomanda, in general, si renuntarea la mezeluri si carne rosie si un consum moderat de carbohidrati, care incurajeaza consumul de grasimi (ne)sanatoase.

Daca ai peste 35 de ani si ti-au aparut pete galbene pe globul ocular, trebuie sa mergi de urgenta la medic. Acesta este un alt fel de manifestare a xantoamelor si xantelasmelor. Aceste tumori care se formeaza din cauza grasimilor prezente in sange pot deveni maligne in timp.

„Xantelasmele sunt alterari specifice inaintarii in varsta si apar in mod normal la femeile care au nascut dupa varsta de 34 sau 35 de ani. Sunt niste leziuni benigne de culoare alba, care apar pe ochi, iar pe pleoape acestea capata o culoare galbuie”, sustine medicul si chirurgul oftalmolog Rodolfo Munzo pentru site-ul salud180.com.

In majoritatea cazurilor, xantelasmele nu au devenit tumori maligne si ele pot fi mascate cu un machiaj decent la nivelul pleoapelor. Daca aceste pete persista in timp si persoana are probleme cu vederea, e nevoie de examinari medicale serioase.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img