vineri, 19 aprilie, 2024

Traditii si obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului

Distribuie:

Publicat:

Pe 15 august, crestinii o praznuiesc pe Sfanta MariaAdormirea Maicii Domnului este o sarbatoare de tristete pentru crestini pentru ca se celebreaza moartea si inaltarea Fecioarei Maria cu trupul la cer. Sarbatoarea Sfintei Maria este una dintre cele mai importante sarbatori pentru crestinii din intreaga lume. In aceasta zi nu se spune sub nicio forma «La multi ani» celor care poarta numele sfintei. Cei care poarta numele Sfintei Maria isi vor serba onomastica pe 8 septembrie, de Sfanta Maria Mica, respectiv la Nasterea Maicii Domnului.

Adormirea Maicii Domnului se refera la moartea si inaltarea Ei cu trupul la cer, eveniment despre care nu se gasesc relatari in Sfintele Evanghelii ci doar in traditiile Bisericii. Evenimentul inaltarii Maicii Domnului la cer este tratat de cei patru parinti orientali – Patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolului si Sfantul Ioan Damaschin.

Traditii si obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului

Incepand cu 15 august se pot face din nou programari de nunti in Biserica, pana in luna noiembrie, atunci cand incepe Postul Craciunului. Totodata, oamenii lucreaza mai intens decat in toate lunile de vara pana pe 8 septembrie, la Sfanta Maria Mica, pentru ca roadele toamnei sa fie mai bogate. Femeile merg la biserica pentru a pomeni mortii, rugandu-se pentru ei. Acestea trebuie sa duca obiecte de casa preotului pentru a le sfinti, dar si vinul si mancarea pe care le vor da la pomana mortului.

De asemenea, in aceasta zi de sarbatoare, orice floare culeasa de pe camp sau de langa orice sant banal capata puteri tamaduitoare daca este pusa la o icoana cu Maica Sfanta. Mai mult, daca in preajma acestei sarbatori infloresc trandafirii, vom avea o toamna lunga si calduroasa. O alta traditie este ca barbatii nu trebuie sa se scalde in ape curgatoare daca doresc sa aiba o soarta linistita. In toate casele, usa de la intrare trebuie sa fie deschisa pe parcursul intregii zile. Se spune ca Fecioara Maria poate intra oricand in casele credinciosilor, pentru a le binecuvanta. Traditia mai spune ca ziua de 15 august este cea mai indicata pentru angajarea paznicilor la vii. Ziua Sfintei Maria este ultima in care se mai pot aduna plante de leac.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img