marți, 23 aprilie, 2024

TRADITII si OBICEIURI de DRAGOBETE. Ce sa faci pentru a avea NOROC in DRAGOSTE, SANATATE si BELSUG

Distribuie:

Publicat:

Dragobetele, sarbatoarea dragostei la romani, are loc pe 24 februarie si marcheaza inceputul primaverii. Aceasta zi din an este una plina de traditii pe plaiurile mioritice, obiceiuri de care se mai tine cont si astazi, mai ales in mediul rural.

In traditia romaneasca, Dragobetele marca inceputul primaverii, fiind tinut inainte de 1 martie, cel mai adesea la 24 februarie. Data de 24 februarie nu era intamplator aleasa, marcand inceputul anului agricol. Este momentul in care intreaga natura renaste, pasarile isi cauta cuiburi si, dupa unele credinte populare, ursul iese din barlog. Odata cu natura, reinvia si iubirea, iar Dragobetele marca ziua in care intreaga suflare sarbatorea innoirea firii si se pregatea pentru venirea primaverii.

Dragobete, cunoscut si sub numele de Dragomir, este considerat, in credinta populara romaneasca, fiul Babei Dochia. Navalnic si nestatornic, Dragobetele este inchipuit ca fiind un flacau voinic, chipes si iubaret, care salasluieste mai mult prin paduri. A devenit protectorul iubirii celor care se intalnesc in ziua de Dragobete, iubire care tine tot anul, precum cea a pasarilor ce ‘se logodesc’ in aceasta zi.

Dragobete este si un zeu al bunei dispozitii, de ziua lui organizandu-se petreceri, prilejuind, astfel, infiriparea unor noi iubiri, logodne si chiar casnicii. Odinioara, de Dragobete, satele romanesti rasunau de veselia tinerilor si peste tot se putea auzi zicala: ‘Dragobetele saruta fetele!’.

Mai mult:Libertatea.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img