vineri, 26 aprilie, 2024

Traditii si obiceiuri de Sfintii Mihail si Gavril. Iata ce nu trebuie sa faci astazi

Distribuie:

Publicat:

In calendarul ortodox, Mihail si Gavriil sunt cei care conduc cetele de ingeri si calauzesc sufletele oamenilor spre Rai. Se spune ca astazi este interzis sa lucrezi sau sa faci treaba in casa. Cei care nu respecta acest lucru se vor chinui groaznic inainte de moarte. Totodata se mai spune ca de ziua Sfintilor Mihail si Gavriil este bine sa aprinzi o lumanare ca sa ai lumina si pe cealalta lume. Sarbatoarea mai este denumita in traditia populara si «vara arhanghelilor». Dupa aceasta sarbatoare se spune ca urmeaza cateva zile de vreme frumoasa si calda.

Arhanghelul Gavril este vestitorul lui Ioachim si al Anei, parintii Mariei. Gavriil i-a vestit ca o vor avea pe Maria la batranete. De asemenea, Arhangelul Gavriil a vestit-o pe Fecioara Maria ca il va naste pe Iisus. Arhanghelul Mihai este considerat ca fiind capetenia ostilor ceresti-ingeresti, acela care la sfarstiul lumii va lupta cu diavolul. Despre Arhanghelul Mihai se spune ca nu sta in Rai decat in Vinerea Mare si de Paste, in restul timpului fiind in misiune pe pamant.

Obiceiuri de Sfintii Mihail si Gavriil

In sambata dinaintea zilei Sfintilor Mihail si Gavriil se fac praznice pentru pomenirea mortilor, iar finii merg la nasi cu colaci. Ziua de 8 noiembrie mai este numita si «Napustitul aretilor» sau «Vara Arhaanghelilor», care tine doar o zi. «Napustitul aretilor» vine de la obiceiul ciobanilor de a amesteca berbecii (aretii) cu oile in aceasta zi. Berbecii se «napustesc» asupra olilor pentru imperechere si, de aici, numele de «napustitul aretilor».

Superstitii de Sfintii Mihail si Gavriil

In popor, se spune despre Arhanghelul Mihail ca are putere asupra Soarelui si a Lunii, pe care le elibereaza din puterea dracilor, atunci cand acestia le fura (eclipse). De asemenea, se spune ca are putere asupra sotiei lui Scaraotchi, Mamareaua, care vrea sa dea drumul la ger pe pamant dintr-o data. Arhanghelul Mihail o tine si da drumul gerului incetul cu incetul, ca sa se obisnuiasca oamenii cu el. Se mai spune ca Arhanghelul Mihail sta la capul omului care trage sa moara ca sa-i conduca sufletul in Rai. Sau la picioarele omului daca acesta se va face bine.
De ziua Sfintilor Arhangheli Mihai si Gavril este bine sa aprinzi o lumanare ca sa ai «lumina» pe cealalata lume. De asemenea, este bine sa aprinzi o lumanare pentru cei care au murit fara lumanare, pentru sinicigasi sau osanditi. Batranii spun ca cei care lucreaza in aceasta zi se vor chinui mult inainte de moarte.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img