News Flash:

Traian Basescu intra la RUPERE in conflictul Iohannis - Guvern pe sefia Armatei: Instigare la nereguli

1 Februarie 2019
950 Vizualizari | 2 Comentarii
media 154176433381632000

Fostul președinte al României comentează acid conflictul dintre președintele Klaus Iohannis și Guvern pe tema numirii unui nou șef al Armatei după ce prelungirea mandatului Generalului Nicolae Ciucă a fost anulată de instanță. Băsescu susține că la mijloc e vorba de instigare la nereguli, principalul vinovat fiind, în opinia sa, ministrul Apărării Gabriel Leș.

„Cea mai înaltă funcție militară a intrat în jocul politic. Aici ambele părți au greșit. În primul rând, ministrul Leș s-a dus cu o candidatură care nu îndeplinea condițiile din lege. Adică cel pe care în propunea pentru funcția de șef al Statului Major trebuia să fie ori comandant de armă, ori să fie unul dintre locțiitorii Statului Major al Armatei. Ministrul Leș s-a dus cu o propunere care nu este în conformitate cu legea. Pe bună dreptate respinsă de președintele Iohannis”, a declarat Traian Băsescu, la finalul ședinței de vineri a Colegiului Național al PMP.

Fostul președinte a adăugat că și Klaus Iohannis a avut partea lui de vină, pentru că trebuia să existe un acord cu premierul și ministrul Apărării legat de numirea șefului Statului Major al Apărări, chiar dacă acest lucru nu este prevăzut expres de lege.

„Din punctul de vedere al președintelui Iohannis, cred că trebuia să încerce să asimileze ideea de numire, când avea nevoie și de un acord al ministrului Apărării și avizul premierului, deși în lege nu este prevăzut. Nu este dată soluția preavizelor la prelungire, dar probabil și instanța a plecat de la premisa simetriei și la prelungire. Instigatorul la nereguli a fost ministrul Leș, care s-a dus cu o propunere care nu corespundea legii”, a explicat Băsescu.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, la finalul lunii decembrie a anului trecut, decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie.

Ulterior, MApN a contestat, la Curtea de Apel București, decretul prin care a fost prelungit mandatul de şef al Statului Major al Apărării pentru generalul Nicolae Ciucă. Magistrații Curții de Apel București au dispus suspendarea executării decretului semnat de Klaus Iohannis de prelungire a mandatului de şef al Statului Major al Apărării, până la pronunțarea instanței de fond, decizia nefiind definitivă.

Gabriel Leș a anunțat, joi, că, în momentul în care decizia instanței de suspendare a decretului prin care a fost prelungit mandatul șefului Statului Major al Apărării va fi comunicată oficial, va veni cu o propunere pentru conducerea SMAp. El a precizat că din 1 februarie pe funcția de locţiitor al șefului SMAp a fost împuternicit generalul-locotenent Laurian Anastasof.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

chloroquine phosphate generic  | #102862
what is chloroquine used for hydroxychloroquine sulfate corona chlorquine
Lyncpync  | #115147
Adauga comentariu

© 2023 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1237 (s) | 34 queries | Mysql time :0.059155 (s)