luni, 18 martie, 2024

Transaminazele: ce sunt si de ce ar trebui sa faci aceste analize

Distribuie:

Publicat:

Transaminazele sunt enzime care ajută la eliminarea toxinelor din sânge. Cum se interpretează rezultatele la transaminaze – află din acest articol!

Testul de măsurare a transminazelor din corp (ALT) măsoară nivelul de enzime de acest tip din sângele tău. ALT este o enzimă produsă de celulele din ficat. Ficatul este cea mai mare glandă a corpului şi are câteva funcţii importante, printre care fabricarea proteinelor, depozitarea vitaminelor şi fierului, eliminarea toxinelor din sânge, producţia bilei cu rol în digestie.

Proteinele numite enzime ajută ficatul să descompună alte proteine, astfel încât organismul să le poată absorbi mai uşor. ALT este una dintre aceste enzime. Acesta joacă un rol crucial în metabolism, procesul care transformă alimentele în energie.

ALT se găseşte în interiorul celulelor hepatice. Cu toate acestea, atunci când ficatul este deteriorat sau inflamat, ALT poate fi eliberat în sânge. Acesta determină creşterea nivelurilor ALT.

Măsurarea nivelului de ALT din sângele unei persoane poate ajuta medicii să evalueze funcţia hepatică sau să determine cauza principală a unei probleme hepatice. Testul ALT este adesea o parte a screening-ului iniţial pentru boala hepatică. Un test ALT este de asemenea cunoscut ca un test transaminazic seric glutamic-piruvic (SGPT) sau un test alanin al transaminazei.

Transaminazele – de ce faci aceste analize

Testul ALT este de obicei utilizat pentru a determina dacă cineva are leziuni hepatice sau dificultăţi de funcţionare. Medicul poate recomanda un test ALT pentru tine dacă suferi de simptome de boală hepatică, inclusiv:

• icter, care este îngălbenirea ochilor sau a pielii
• urină de culoare închisă
• greaţă
• vărsături
• umflături în cvadrantul superior al abdomenului

Afecţiunile hepatice determină de obicei o creştere a nivelurilor ALT. Testul ALT poate evalua nivelurile de ALT din sânge, dar nu poate arăta cât de mare este cu adevărat leziunea hepatică sau în ce măsură sunt prezente fibroza sau cicatrizarea. De asemenea este important de ştiut faptul că testul nu poate prezice cât de gravă va deveni leziunea hepatică.

Adesea, testul ALT se face în paralel cu alte teste de verificare. Verificarea nivelurilor ALT împreună cu nivelurile altor enzime poate oferi medicului tău informaţii mai specifice despre o problemă hepatică.
Un test ALT poate fi efectuat pentru:

• monitorizarea progresiei bolilor hepatice, cum ar fi hepatita sau insuficienţa hepatică
• evaluarea iniţierii tratamentului pentru boala hepatică
• evaluarea funcţionalităţii tratamentului

CONTINUAREA PE CSID.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img