vineri, 29 martie, 2024

Transportatorii solicita Ministerului Finantelor urgentarea procedurilor de restituire a accizelor la motorina

Distribuie:

Publicat:

Operatorii romani de transport se confrunta cu probleme mari legate de recuperarea sumelor care reprezinta nivelul standard al accizelor si nivelul diferentiat pentru motorina utilizata drept combustibil, asa cum prevede Codul fiscal, se arata intr-un comunicat al Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), remis, luni, AGERPRES.

 Astfel, din cauza faptului ca, in prezent, Ministerul Finantelor nu accepta de la Autoritatea Rutiera Romana — ARR mai mult de 40 de cereri de rambursare acciza pe saptamana, platile de rambursare a accizei se desfasoara lent, cu mari intarzieri, sustin transportatorii

Conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finantelor, anul acesta au fost platite doar 660 de cereri, adica 15 cereri pe saptamana, valoarea totala a rambursarilor fiind de 16.158.264 lei, arata oficialii UNTRR.

“UNTRR atrage atentia asupra situatiei actuale, in conditiile in care bugetul initial de 10 milioane a fost suplimentat pentru anul 2016 cu 83 milioane lei, (oricum infinit mai mic decat cel estimat pentru anul 2016, care cf. HG 537/2014 era de 643,2 milioane lei), iar sumele nu pot fi utilizate din cauza procesarii lente de catre Ministerul Finantelor a cererilor de rambursare”, se mai arata in comunicat.

Reprezentantii UNTRR au adaugat ca, pe langa problemele actuale cu care se confrunta transportatorii romani in plan intern (cresterea nejustificata si abuziva a primelor de asigurare RCA), cat si in plan international (legea Milog in Germania si legea Macron in Franta), problema rambursarii la timp a accizei pentru motorina este de natura sa accentueze atat dificultatile financiare, cat si competitivitatea transportatorilor romani.

“UNTRR solicita Ministerului Finantelor sa accelereze procesarea cererilor si mai ales sa urgenteze efectuarea platilor, astfel incat procedurile de restituire a accizei pentru cererile depuse la ARR sa fie platite in conformitate cu art. 15 din HG 537/2014 in maxim 75 de zile de la inregistrare (ARR trebuie sa le solutioneze in termen de maximum 45 de zile lucratoare iar plata trebuie efectuata in maxim 30 de zile lucratoare)”, au mai spus transportatorii.

SURSA:AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img