marți, 16 aprilie, 2024

Transportoarele Pirahna V nu au ajuns in Romania! Gabriel Les iese la rampa si da un ultimatum: ‘Daca nu le ofera in 60 de zile, intram la penalizari’

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, a anunțat, miercuri, că dacă General Dynamics, care deține firma elevețiană Mowag, nu va livra în termenul stabilit, de 60 de zile, cele 36 de transportoare Pirahna V aferente contractului semnat, vor fi percepute penalizări.

Potrivit programului contractului care a fost semnat la începutul anului 2018, primele 36 de transportoare blindate Piranha V trebuiau livrate statului român până în ianuarie 2019, lucru care nu s-a întâmplat.

"Sunt încă în perioada de 60 de zile în care ar putea să le livreze, noi aici am plătit un avans, contractul este valid și valabil, există transportoare inclusiv în București aduse, nu sunt echipate total, vom vedea ce va zice cel care ne oferă aceste produse", a declarat ministrul Apărării Naționale, conform Mediafax.

Întrebat în cât timp vor fi livrate transportoarele, Gabriel Leș a precizat: "La momentul ăsta, trebuia să ne livreze cele 36, prima etapă a acestui program. Vedem dacă în cele 60 de zile vor reuși să le ofere. Dacă nu, vom intra la penalizări. Se calculează penalizări pe prima etapă și vom vedea cum merge mai departe".

Ministrul Apărării a precizat că turela care ar urma să fie folosită pentru aceste echipamente nu a trecut primele teste în fața specialiștilor.

„Turelele care se pun pe acest produs, conform HG-ului când această procedură a pornit, la fel ca și foarte multe subansamble dintr-un astfel de produs care este foarte complex, s-a cerut să fie produsă în România (..) Acele turele, la primele teste care au fost făcute în prezența specialiștilor și tehnicienilor militar, nu au trecut testările, urmează să se facă o altă testare”, a declarat Gabriel Leș.

Contractul de achiziţie a fost semnat la începutul anului 2018 și prevede furnizarea a 227 de transportoare blindate Pirahna V şi derivate pe platforma Pirahna V şi a suportului logistic iniţial de către General Dynamics European Land Systems- Mowag GmbH. Transportorul blindat pentru trupe 8×8 constituie un mijloc de transport al grupei de infanterie, precum şi al structurilor de sprijin, necesar pentru îndeplinirea misiunilor specifice de către Forţele Terestre Române. Potrivit MApN, acest vehicul asigură o mobilitate sporită şi o protecţie corespunzătoare personalului îmbarcat pe timpul executării misiunilor specifice, în orice zonă de relief, indiferent de timp, anotimp sau condiţii meteorologice.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img