joi, 28 martie, 2024

Tratamentul cu antibiotice – in ce situatii este indicat si ce efecte secundare poate avea

Distribuie:

Publicat:

Tratamentul cu antibiotice a devenit, din păcate, pentru mulți români sinonim cu un panaceu. La orice mică răceală, o durere de măsea ori niște bube care nu se mai dau duse, hop bulina stocată în dulăpiorul cu medicamente sau cerută insistent la farmacie!

Trebuie știut însă că antibioticul ne poate fi atât aliat, dar și dușman aprig, mai ales dacă îl înghițim ca pe bomboane, fără recomandarea medicului.

Prescrierea antibioticului este specifică pentru fiecare pacient în parte, trebuie ţinut cont de tipul de infecţie, de sensibilitatea germenului la medicament, de distribuţia acestuia în organism, de efectele secundare, de toxicitatea şi gravitatea infecţiei, avertizează specialiștii.

Tratamentul cu antibiotice – când nu este indicat

Antiobioticele ajută doar la tratarea infecțiilor cauzate de bacterii, NU și de virusuri.

Bolile precum gripa, răceala, bronşita sunt cauzate de virusuri, situaţii în care antiobioticul este inutil, poate chiar dăunător. De asemenea, febra mare asociată unor afecţiuni nu indică neapărat o infecţie bacteriană.

Antibioticul nu previne infecţiile, însă poate fi prescris de către medic cu acest scop înainte sau după o intervenţie chirurgicală.

CONTINUAREA PE CSID.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img