vineri, 29 martie, 2024

Trebuie să spălați puiul crud înainte de a-l găti? Adevărat sau fals? Avem răspunsul!

Distribuie:

Publicat:

Trebuie spalata carnea de pui? Am auzit întotdeauna că puiul crud trebuie spălat înainte de gătit pentru a elimina posibilele bacterii din salmoneloză. Astfel, vă puteți pregăti mâncarea și nu vă riscați să vă îmbolnăviți. Dar este adevărat?

Speli puiul înainte de a-l găti sau îl așezi direct în tigaie?

Bacterii

Multă carne de pui este contaminată cu bacteriile Campylobacter. Aceste bacterii trăiesc în intestinele animalelor și sfârșesc în carnea lor – la fel ca pe carnea de pui. Campylobacter poate provoca intoxicații alimentare grave care pot ajunge în spital. Clateste carnea de pui nu face nimic pentru a elimina bacteriile; singura modalitate de a scăpa de el este să gătești bine puiul.

Salmoneloza

În plus, puiul conține adesea salmoneloză. Această bacterie te poate îmbolnăvi foarte repede. Salmoneloza provoacă diaree, febră și crampe de stomac. Probabil ați auzit deja câteva avertismente cu privire la carnea crudă, în special puiul, deoarece poate conține salmoneloză. Este adevărat! Nu trebuie să consumi niciodată carne crudă și trebuie să fii atent când o atingi, trebuie să te speli mereu pe mâini. Unii oameni cred că este mai bine să spălați puiul înainte de a găti, pentru a elimina bacteriile precum salmoneloza. Dar este util?

Trebuie spalata carnea de pui? Contaminarea încrucișată

Prin clătirea cărnii de pui puteți provoca dezvoltarea bacteriilor din pui din cauza stropirii. Aceste bacterii pot ajunge chiar într-un pahar cu apă, pe legume proaspăt spălate sau pe tăierea tăiată. Se numește contaminare încrucișată și te poate îmbolnăvi foarte mult! Deci, nu vă spălați puiul și nu-l gătiți suficient. De asemenea, este foarte important să curățați tacâmurile imediat după prepararea puiului cu apă și săpun.

Trebuie spalata carnea de pui? Profilaxie

Pentru a evita să te îmbolnăvești din cauza bacteriilor cu salmoneloză sau Campylobacter, există câteva precauții. Verificați întotdeauna data de expirare de pe pachet și nu mâncați niciodată pui a cărui dată de expirare a trecut. Folosiți o pungă izolată sau un cooler pentru a transporta puiul de la supermarket la frigider. Păstrați puiul imediat în frigider! Acest lucru împiedică bacteriile să crească. Spălați-vă pe mâini înainte de a manipula carnea de pui și după aceea, desigur! De asemenea, curățați tot ce a fost în contact cu puiul, cuțitul, tabla de tăiere etc. Gătiți întotdeauna puiul astfel încât să fie bine gătit înainte de a mânca. Nu păstrați puiul gătit mai mult de două zile în frigider.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img