vineri, 26 aprilie, 2024

Trei retete vindecatoare cu varza

Distribuie:

Publicat:

Bogata in fitonutrienti si vitamine (A, C si K), precum si antioxidanti naturali care previn aparitia cancerului,  are un efect benefic si asupra frumusetii. Este vorba despre varza, un aliment cu putine calorii, dar multe minerale si vitamine, care il recomanda persoanelor care vor sa scada in greutate. De asemenea, zeama de varza murata este recomandata celor care tin dieta pentru ca stimuleaza arderea grasimilor si normalizeaza apetitul. Varza murata are proprietati antitumorale si participa la preventia acestei patologii.

Varza murata este si un bun probiotic, alimentul fiind ajutat in acest sens de acidul lactic, care actioneaza ca un conservant. În varza murata se gasesc asa numitele „bacterii prietenoase”, care au rolul de a regla flora intestinala. Consumul regulat de zeama de varza murata poate ajuta la normalizarea digestiei, dar si la prevenirea constipatiei. Bogata in vitamina C, varza mai contine magneziu, calciu, potasiu avand totodata efecte antioxidante, fiind recomandata in acelasi timp ca remediu pentru intarirea imunitatii. Pentru ca este bogata in fibre alimentare, varza ajuta la reglarea tranzitului intestinal. Varza mai are efecte benefice si in cazul arsurilor, eczemelor, dar si durerilor reumatice.

Gastrita, ulcer gastroduodenal, inflamatii ale traiectului digestiv, bronsita cronica, bronsiectazie, astm, litiaza urinara, boli reumatice, guta
Consumati de doua ori pe zi, pe stomacul gol, cate 100 ml de suc de varza amestecat cu 100 ml de suc de morcovi si cu o lin­gurita cu miere. Se face cura timp de trei saptamani, se tine pau­za de o saptamana, apoi cura se reia.

Ulcer varicos, rani vechi, leziuni, tumefieri cauzate de lovire sau cazaturi, inflamatii, vanatai. Aveti nevoie de cateva frunze de varza alba, care se spala, se usuca, li se indeparteaza nervura centrala proeminenta si se strivesc pe o suprafata plana cu o sticla sau un tocator. Se inmoaie repede in apa fierbinte, apoi se aplica in doua-trei straturi pe locul afectat, fixandu-se cu un bandaj, timp de 3 ore. Procedura se repeta de doua ori pe zi.

Tuse persistenta, raguseala, bronsita cronica, astm. Fierbeti 100 grame frunze proaspete de varza alba, maruntita, intr-un litru de apa, timp de 5 mi­nute. Lasati sa se raceasca si strecurati. Se beau 3 cani pe zi, adaugand cate o lingurita cu miere. S.D.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img