marți, 16 aprilie, 2024

Trei sferturi din colesterol este fabricat de propriul nostru corp. Ce rol are alimentatia in cresterea sau scaderea colesterolului „rau“

Distribuie:

Publicat:

Despre probleme cu colesterolul auzim suficient de des incat sa il uram pur si simplu. Mai ales ca orice am face pare sa tot creasca pana la cer. Ce este colesterolul si de ce este el important pentru sanatatea noastra, explica academiaicnul Nicolae Hancu in „Abecedarul de nutritie“. Astfel, colesterolul este o substanta din grupul lipidelor, necesara pentru buna functionare a celulelor, pentru fabricarea hormonilor sexuali si a sarurilor biliare, care, la randul lor sunt indispensabile digestiei. Colesterolul este transportat prin sange, in special sub forma a doua lipoproteine – LDL si HDL. Functiile lor in organism sunt diferite, motiv pentru care primul este considerat colesterolul „rau“, iar celalalt „bun“. Iata de ce! Sursele de colesterol sunt grasimea alimentara de origine animala (grasimea saturata) – exogen – si fabricarea lui de catre ficat – endogen.

Nivelul normal de colesterol in sange este de 150-200 de mg pe zi, din care doar 20-25% este datorat celui exogen. Cu alte cuvinte, alimentatia nu are o influenta majora asupra nivelului colesterolului in sange, care in proportie de 70-80% este fabricat de propriul nostru corp. In conditiile in care nivelul colesterolului in sange creste, el se depoziteaza pe peretii arterelor pe care le ingroasa, transformandu-le in tuburi rigide. In felul aceste, se perturba circulatia sangelui, ceea ce compromite nutritia organelor vitale. Aceasta este ateroscleroza din cauza careia se produc infarctul miocardic, AVC-urile anevrismele de aorta arteriopatia membrelor inferioare sau insuficienta cardiaca. Autorul acestor dezastre este coleterolul „rau“ – LDL – considerat un adevarat ucigas al omului. In sens opus, actioneaza colesterolul HDL  care se opune aparitiei aterosclerozei, motiv pentru care e considerat colesterolul „bun“.

„Am insistat asupra acestor aspecte pentru a ajuta pacientii sa inteleaga buletinele de analize medicale. Astfel, pe un buletin de analize se noteaza in felul urmator:

Colesterolul total normal: 150-200 mg/dl, valori mai mari produc ateroscleroza;

Colesterolul LDL, normal: 80-100 mg/dl, valori mai mari produc ateroscleroza;

Colesterolul HDL, normal este la barbat mai mare de 40 mg/dl, iar la femei mai mare de 50 mg/dl, valori mai mici favorizeaza producerea aterosclerozei.

Cu alte cuvinte, creseterea colesterolului total si a colesterolului LDL, precum si scaderea HDL, reprezinta adevarati factori de risc cardiovascular care pot fi combatuti printr-o alimentatie sanatoasa, exercitiu fizic si medicamente.

Colesterolul „rau“ poate fi scazut prin cresterea aportului de grasimi mononesaturate, eliminarea alimentelor cu continut crescut de colesterol – adica galbenutul de ou, preparatele pe baza de creier, ficat, carne de porc, fructe de mare, unt, smantana, branzeturi grase, mezeluri.

Este important de stiut ca uleiurile vegetale si margarina nu contin colesterol. Colesterolul „bun“ poate fi crescut prin folosirea uleiului de masline, a celui de floarea-soarelui si de porumb; prin consumul adecvat de fibre alimentare si reducerea dulciurilor, prajiturilor si cremelor in dieta. Totodata, 10 grame de alcool pe zi creste nivelul acestui tip de colesterol. „Sa adaugam la acestea regimul regulat de efort fizic – 20-60 de minute pe zi de mers pe jos, combinat cu starea de nefumator“, conchide dr. Hancu. Consumul de colesterol ar trebui limitat la sub 300 de mg pe zi.

sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img