joi, 28 martie, 2024

Trezoreria Italiei se aşteaptă la un deficit bugetar mai mic de 10% din PIB în 2021

Distribuie:

Publicat:

Trezoreria Italiei se aşteaptă în acest an la un deficit bugetar sub 10% din PIB, mult sub ţinta din aprilie, de 11,8% din PIB, după ce economia s-a redresat mai rapid decât se estima în urma pandemiei de coronavirus (COVID-19), au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

În cele mai recente previziuni din aprilie, Trezoreria estima în 2021 o creştere a economiei de 4,5%, după declinul record de 8,9% în 2020. Totuşi, datele recente sugerează o redresare mai solidă, iar duminică ministrul Economiei, Daniele Francoe, anunţa că ar fi o posibil un avans de peste 5,8% anul acesta, cu un impact pozitiv asupra finanţelor publice.

O expansiune a PIB-ului aproape de 6% ar îmbunătăţi nivelul deficitului ca procent din PIB cu aproape un punct procentual, în urma majorării veniturilor din taxe. Măsurile de stimulare adoptate şi în acest an s-au dovedit mai puţin costisitoare decât s-a anticipat, mai puţine familii şi afaceri apelând la sprijin guvernamental, susţin sursele.

Un deficit mai redus va face ca nivelul datoriei Italiei ca procent din PIB în 2021 să fie sub ţinta de 159,8% din aprilie.

Totuşi, sursele avertizează că unele partide aflate la guvernare ar putea pune presiune pe Guvernul premierului Mario Draghi pentru a utiliza fondurile la noi măsuri de stimulare, până la finalul anului, ceea ce ar putea duce la un deficit de peste 10%.

Anul trecut, Italia a reportat un deficit de 9,5% din PIB, cel mai ridicat din anii 1990, în timp ce datoria publică a urcat la 155,6% din PIB, de la 134,6% din PIB în 2019.

Trezoreria Italiei va prezenta în 27 septembrie o actualizare a estimărilor privind creşterea economiei şi finanţele publice.

Autorităţile de la Roma au ca obiectiv reducerea deficitului şi a datoriei ca procent din PIB în 2021 şi în anii următori.

Uniunea Europeană a suspendat în martie 2020 aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate şi creştere. Printre obligaţiile pe care statele membre UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără şi faimoasa regulă care cere ca deficitul public să nu depăşească 3% din Produsul Intern Brut, precum şi obligaţia de a menţine datoria publică sub pragul de 60% din PIB, informează Agerpres.ro.

După suspendarea regulilor de disciplină bugetară, statele membre au anunţat cheltuieli publice în valoare de miliarde de euro pentru a ajuta sistemele de sănătate şi a susţine economiile, companiile şi piaţa muncii să facă faţă impactului pandemiei de coronavirus.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img