sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Tribunalul special pentru Liban se confruntă o criză financiară fără precedent

Distribuie:

Publicat:

Tribunalul special pentru Liban (TSL), care are drept misiune judecarea persoanelor acuzate că au comis atentatul în care a murit fostul premier libanez Rafic Hariri şi alţi 21 de oameni în 2005 la Beirut, este ameninţat cu dispariţia din cauza lipsei finanţării, a anunţat acesta miercuri, relatează AFP.

"Tribunalul special pentru Liban anunţă cu regret că se confruntă în prezent cu o criză financiară fără precedent", a informat TSL într-un comunicat, în contextul în care Libanul traversează una dintre cele mai grave crize financiare din lume, potrivit Băncii Mondiale.

"În lipsă de finanţare imediată, Tribunalul nu va fi în măsură să-şi continue activităţile dincolo de luna iulie 2021, ceea ce va avea un impact asupra capacităţii sale de a-şi duce mandatul la bun sfârşit", avertizează comunicatul.

Înfiinţat în baza unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, tribunalul, care are sediul în Ţările de Jos, l-a condamnat la închisoare pe viaţă, pe 18 august 2020, în contumacie, pe un membru prezumat al mişcării pro-iraniene Hezbollah, Salim Ayyash, în special pentru "omucidere deliberată". Ceilalţi trei acuzaţi în acest dosar au fost achitaţi. Acest prim verdict face în prezent obiectul unui apel, scrie Agerpres.ro.

Rafic Hariri, care a fost prim-ministru al Libanului până la demisia sa în octombrie 2004, a fost ucis în februarie 2005, când un kamikaze a detonat o camionetă plină cu explozibili la trecerea convoiului blindat al lui Hariri prin Beirut, provocând moartea altor 21 de persoane şi rănirea a 226 de oameni.

Într-un alt dosar, TSL urmează să înceapă mai târziu în luna iunie un alt proces împotriva lui Salim Ayyash pentru trei atentate împotriva unor oameni politici.

"În pofida unei reduceri semnificative a efectivelor şi a costurilor pentru ansamblul operaţiunilor sale, în lipsa unei finanţări suplimentare, Tribunalul va fi constrâns să-şi închidă uşile în lunile următoare, ceea ce înseamnă că dosare importante nu vor fi încheiate, în detrimentul victimelor, luptei împotriva impunităţii şi statului de drept", a declarat grefierul TSL, David Tolbert, citat în comunicat.

TSL susţine că l-a informat pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, despre situaţia financiară a tribunalului, puternic tributar contribuţiilor voluntare ale ţărilor donatoare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img