sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Tromboflebita sau formarea cheagurilor de sânge în vene: Cum poate deveni periculoasă – Simptome

Distribuie:

Publicat:

Tromboflebita este o inflamație a unei vene, cauzată de un cheag de sânge (tromb). Această inflamație se petrece, de regulă, la nivelul picioarelor. Un cheag de sânge este o formațiune solidă de celule sangvine, care se grupează sau se „lipesc” în același loc. Cheagurile de sânge pot interveni în circulația normală a sângelui prin corp și sunt considerate periculoase.

Tromboflebita poate să aibă loc în venele situate în apropierea suprafeței pielii tale sau poate avea loc în profunzime, între straturile mușchilor tăi. Această afecțiune apare, de obicei, în picioare, însă este posibil să dezvolți tromboflebită și în alte părți ale corpului.

Cheagurile de sânge (trombii) pot cauza umflături în venele de la gâtul tău sau din brațele tale, însă această situație este rară. Tromboflebita afectează venele superficiale și este o afecțiune diferită de ceea ce se numește tromboză venoasă profundă, potrivit doc.ro.

Cauzele și factorii de risc ai tromboflebitei

Un tromb (cheag de sânge format în vene sau în artere) este cel care cauzează tromboflebita. În plus, poți dezvolta cheaguri de sânge dacă vasele tale de sânge sunt afectate sau deteriorate. Traumatismele la nivelul membrelor inferioare pot cauza leziuni la nivelul unei vene, de exemplu.

Totodată, poți avea o leziune susținută apărută la nivelul unui vas de sânge de pe urma perfuziilor (substanțelor administrate intravenos, cu ajutorul unor ace speciale) sau din cauza cateterelor folosite în timpul procedurilor medicale. Acest tip de leziune este o cauză mai puțin întâlnită a cheagurilor de sânge

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img