marți, 19 martie, 2024

Trosnitul oaselor și articulațiilor: Când reprezintă un semnal de alarmă

Distribuie:

Publicat:

Trosnitul articulațiilor și oaselor: Poate ați observat că articulațiile trosnesc sau scârțâie mai frecvent – spre exemplu, atunci când vă ridicați din pat sau îngenucheați. Este natural și nu este un motiv de îngrijorare decât dacă acestă problemă este însoțită de durere sau de umflături.

Cu cât îmbătrânim, cu atât vom auzi mai des sunetele descrise. Termenul medical este crepitus. Dacă este doar un zgomot, nu vă alarmați. Cu toate acestea, zgomotul însoțit de durere sau umflături este o problemă.

Ce cauzează Crepitus

Mai multe lucruri pot provoca zgomot articulațiilor. În primul rând, nu oasele scârțâie, ci structurile care vin în contact cu oasele.

Pe măsură ce îmbătrânim, cartilajul care acoperă capetele oaselor se poate uza, provocând zone aspre. În loc de țesut moale ca un tendon care alunecă lin deasupra osului, articulația scoate un sunet de măcinare sau zdrobire, scrie dcmedical.ro. Iată câteva alte posibile cauze pentru crepitus:

O restrângere a ligamentului pe măsură ce o persoană se mișcă

Un tendon sau ligament care se prinde peste o proeminență osoasă (o umflătură pe os)

Osele care nu se mișcă ușor în articulație (sau la fel de ușor cum ar face în mod normal)

Bulele de aer care apar în articulație (inofensive)

Țesut cicatricial (dacă sunetul este însoțit de durere)

Fisură sau ruptură a meniscului (dacă sunetul este însoțit de durere)

Înlocuirea totală a genunchiului (în 18% din cazuri).

Sunetul scârțâit într-un genunchi este cel mai probabil să fie auzit la ghemuit, la coborârea scărilor, la ridicarea de pe un scaun sau la deplasarea unei articulații prin întreaga sa gamă de mișcare.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img