joi, 28 martie, 2024

Trump ridica o interdictie privind finantarea din bani publici americani a cercetarii in coloniile din Cisiordania

Distribuie:

Publicat:

 

Administraţia Trump a ridicat miercuri o interdicţie veche de decenii privind finanţarea din fonduri publice americane a cercetărilor ştiinţifice din coloniile evreieşti din Cisiordania, decizie condamnată de palestinieni, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

În contextul în care alegerile americane se apropie, decizia preşedintelui Donald Trump a fost elogiată de premierul israelian Benjamin Netanyahu şi ar putea avea un impact asupra votanţilor creştini evanghelici, care susţin coloniile israeliene din Cisiordania.

Colonia Ariel din Cisiordania, în care se află o universitate israeliană, a fost aleasă drept locul de desfăşurare a ceremoniei de deschidere a unui nou capitol de cooperare ştiinţifică între cercetătorii americani şi cei israelieni.

La Ariel, Netanyahu şi David Friedman, ambasadorul american în Israel, au revizuit trei acorduri încheiate între 1972 şi 1977, care le permite cercetătorilor din colonii să aplice pentru fonduri guvernamentale americane. De asemenea, ei au semnat un nou acord de cooperare ştiinţifică şi tehnologică.

Conform interdicţiei acum ridicate, banii de cercetare pentru Israel nu puteau fi distribuiţi în zone precum Cisiordania, pe care Israelul le-a ocupat în urma războiului din 1967 din Orientul Mijlociu. Cele mai multe ţări percep coloniile israeliene de aici drept o încălcare a Convenţiei de la Geneva, dar Israelul contestă acest lucru.

"Viziunea lui Trump deschide Iudeea şi Samaria pentru colaborare academică, comercială şi ştiinţifică cu SUA", a declarat Netanyahu în cadrul ceremoniei de la Ariel, folosind numele biblic al Cisiordaniei ocupate.

"Este o victorie importantă împotriva celor care încearcă să delegitimeze orice este israelian dincolo de graniţele de la 1967", a adăugat el.

David Friedman a spus, la rândul său, că 1,4 miliarde de dolari au fost investiţi la Ariel din 1972 de trei fonduri de cooperare în domeniul cercetării americano-israeliene.

Un purtător de cuvânt al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas a declarat că ridicarea interdicţiei reprezintă "participarea SUA la ocupaţia pământurilor palestiniene".

Administraţia Trump a susţinut oficial anul trecut dreptul Israelului de a construi colonii în Cisiordania, renunţând la o poziţie veche a SUA conform căreia acestea erau "incompatibile cu legea internaţională".

La ceremonie, Netanyahu l-a elogiat din nou pe Trump pentru "abordarea sa de succes în a aduce pacea în regiune", dând ca exemple acordurile intermediate de SUA de normalizare a relaţiilor Israelului cu mai multe state arabe.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img