marți, 16 aprilie, 2024

Tu stii ce contine sarea de bucatarie?

Distribuie:

Publicat:

Sarea de bucatarie contine particule de plastic, se arata intr-un studiu publicat recent in revista stiintifica Environmental Science & Technology. Cea mai mare parte a sarii de masa din lume contine plastic, practic populatia globului consuma mancare contaminata. Cercetatorii de la Greenpeace East Asia si din Coreea de Sud au testat 39 de marci de sare de bucatarie vandute in diverse regiuni din lume. Dintre acestea, 36 de branduri de sare contineau microparticule de plastic. Acest lucru se traduce printr-un procent de 92%.

Unele branduri de sare contineau pana la 13.000 bucati de microplastic per kilograme. Noul studiu estimeaza ca un adult consuma, in medie, 2.000 de microparticule de plastic in fiecare an, doar din sarea de bucatarie. Densitatea microplasticelor variaza in functie de brand, dar cele din Asia contineau cele mai mari valori. Sarea din Indonezia era cea mai contaminata cu microparticule de plastic. Cele mai mari concentratii de microparticule de plastic se afla in sarea de mare, urmata de sarea din lacuri si de sarea gema.

„Descoperirile sugereaza ca ingerarea de microplastice din produsele marine este in stransa legatura cu emisiile dintr-o anumita regiune”, conform lui Seung-Kyu Kim, profesor de stiinte marine la Incheon National University, din Coreea de Sud. si totusi de ce sarea contine microparticule de plastic? Explicatia este evidenta! Descoperirea cercetatorilor trage un semnal de alarma privind poluarea apelor cu produse de plastic de unica folosinta, de care suntem in mod clar obsedati. in prezent, produsele de plastic de unica folosinta reprezinta 70% din deseurile marine care ameninta continuu viata animalelor. „Studii recente au descoperit materiale plastice in fructele de mare, fauna salbatica, apa de la robinet si acum in sare”, spune Mikyoung Kim, un militant pentru Greenpeace Asia de Est si colaborator al studiului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img