vineri, 29 martie, 2024

Tudor Ciuhodaru, medic iesean: “Atentie parinti si bunici. Mainile curate salveaza vieti”

Distribuie:

Publicat:

Astazi este Ziua Internationala a Igienei Mainilor. In acest context, medicul iesean Tudor Ciuhodaru vorbeste despre legea ,,spalatulului corect pe maini”, prin care orele de educatie pentru sanatate devin obligatorii in scoli si gradinite va intra in dezbaterea Senatului.

3 reguli de baza care trebuie respectate: cat mai des, cum trebuie si cat trebuie.

1. Regula numarul unu: spalati mainile cat mai des si ori de cate ori este nevoie. Trebuie sa devina un gest de rutina inainte si dupa orice activitate care implica atingerea si manevrarea de obiecte cu potential de contaminare:

– inainte, in timpul si dupa prepararea mesei; inainte de masa; inainte si dupa utilizarea toaletei, schimbarea scutecelor sau asistarea unui copil la toaleta, tratarea unei rani, ingrijirea unul bolnav; dupa suflarea nasului, tuse sau stranut; dupa revenirea acasa, dupa atingerea, hranirea sau curatarea unui animal; dupa atingerea resturilor menajere sau curatenia in casa; dupa utilizarea tastaturii, a telefonului mobil sau a altor dispozitive si accesorii electronice sau bani, portofele, genti, transportului in comun si evident de fiecare data cand mainile devin vizibil murdare.

2. Regula numarul doi: spalati-le corect. Asta inseamna sa. folositi din abundenta apa si sapun, utilizand chiar o perie moale. Insistati asupra spatiilor interdigitale, pliurilor de flexie si zonei de sub unghii. Daca nu aveti la indemana apa si sapun puteti utilize un gel antibacterian cu cel putin 60% alcool. Apelati la aceasta solutie doar ocazional, intrucat nu este la fel de eficienta ca spalatul conventional.

3. Regula numarul trei: spalati-le atat cat trebuie. Minim 15-20 de secunde. La final clatiti bine si uscati mainile cu un servetel de unica folosinta sau prosop de uz individual. Folosirea uscatoarelor de maini nu este cea mai buna varianta, pentru ca multi germeni isi gasesc „adapost” pe fanta de evacuare a aerului, de unde apoi se imprastie.

Retineti:

1. Spalatul pe maini nu are nicio valoare daca la final atingeti obiecte contaminate, precum robinetele nedezinfectate de la baie sau prosoapele umede, murdare sau folosite in comun.

2. Mainile curate pot tine la distanta peste 200 de boli.

3. Spalatul corect pe maini este cea mai eficienta actiune profilactica, intrucat acest banal ritual de igiena reduce semnificativ riscul raspandirii bolilor diareice si respiratorii.

4. Desi pare un act banal doar 5% stiu cum si o fac asa cum trebuie. Unul din patru adulti nu se spala pe maini dupa ce schimba scutecele sugarilor, mai putin de jumatate dintre persoane se spala pe maini dupa ce ingrijesc un animal (de companie sau din gospodarie) sau dupa ce curata in urma lui, unul din trei adulti se spala pe maini dupa ce stranuta sau tuseste si unul din sase adulti se spala pe maini dupa ce intra in contact cu bani. Doar jumatate dintre persoane se spala pe maini dupa ce folosesc toaleta.

5. Lucrurile se pot imbunatati daca parlamentul va adopta legea mea privind predarea in scoli si gradinite a educatiei pentru sanatate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img