miercuri, 1 mai, 2024

Tudorel Toader, IN CONTROL! Un penitenciar din Romania a ajuns in atentia ministrului Justitiei

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Justitiei, vizita neanuntata la un penitenciar din tara! Tudorel Toader a mers in inspectie la penitenciarul Codlea si a verificat atat conditiile de detentie, dar si spatiile de care persoanele private de libertate dispun pentru activitati recreative, felul cum sunt gestionate activitatile lucrative ale acestora si conditiile de munca ale angajatilor inchisorii, a informat, miercuri, Ministerul Justitiei (MJ) intr-un comunicat de presa transmis AGERPRES. 

Din delegatia care a vizitat, marti, penitenciarul Codlea a facut parte si secretarul de stat Marieta Safta.

Ministrul a purtat discutii cu cateva persoane private de libertate si a ascultat care sunt punctele acestora de vedere cu privire la conditiile de detentie, precizeaza MJ. 

La penitenciarul Codlea, unele spatii administrative vor fi transformate in camere de detentie pentru detinuti, urmand a fi create 80 de noi locuri de detinere respectand standardele CEDO, respectiv o suprafata de minimum patru metri patrati per detinut. 

Pentru reducerea riscului de recidiva, una dintre posibilele solutii consta in crearea unui pachet de masuri post-executorii pentru continuarea eforturilor de reinsertie si dupa ce detinutii ajung in libertate, se mai arata in comunicat.

De asemenea, delegatia s-a informat si despre conditiilor de munca pe care le au functionarii publici cu statut special din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, precum si despre deficitul de personal. Scopul acestor demersuri este legat de identificarea masurilor care pot fi luate de la nivelul Ministerului Justitiei pentru imbunatatirea conditiilor de lucru, arata sursa citata. 

Reprezentantii MJ au vizitat si Centrul de Pregatire Profesionala si Recuperare a Cadrelor de Penitenciare Rodbav, judetul Brasov. Membrii delegatiei au fost in spatiile de cazare si salile de pregatire in care au loc cursuri pentru functionarii publici cu statut special nou incadrati din cadrul sistemului penitenciar. Delegatia Ministerului Justitiei a purtat discutii cu conducerea centrului in vederea identificarii unor perspective de dezvoltare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img