miercuri, 24 aprilie, 2024

Tudorel Toader: “Trebuie de vazut in ce masura aplicarea protocolului a permis ingerinte in drepturi si libertati fundamentale”

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, afirma ca ”trebuie de vazut in ce masura aplicarea protocolului a permis ingerinte in drepturi si libertati fundamentale” si sustine ca trebuie sa continue procesul de desecretizare si a altor protocoale similare.

Ministrul Justitiei a postat, vineri seara, un mesaj pe Facebook intitulat ”Despre protocoale si posibile consecinte!” in care reaminteste faptul ca, in 16 martie 2018, in mod public, anunta ca va solicita Ministerului public desecretizarea protocolului incheiat cu SRI!

”In data de 19 martie 2018, in mod oficial, am solicitat Ministerului public demararea procedurilor necesare pentru desecretizarea respectivului protocol. Pe data de 20 martie 2018, la Ministerul justitiei, am primit protocolul dintre Ministerul public si SRI. Astazi, apreciem continuarea procesului de desecretizare si a altor protocoale similare. Trebuie de vazut in ce masura aplicarea protocolului a permis ingerinte in drepturi si libertati fundamentale”, scrie Toader, pe Facebook.

Acesta afirma ca ”trebuie vazut daca si in ce masura, prin incheierea protocolului, semnatarii acestuia au adaugat legii, substituindu-se legiuitorului!”, potrivit News.ro.

In 16 martie, premierul Viorica Dancila a solicitat desecretizarea protocolalelor incheiate intre SRI si alte institutii ale statului, "avand in vedere interesul public privind clarificarea unor chestiuni extrem de importante pentru functionarea Romaniei ca stat democratic in care functioneaza separatia puterilor in stat”.

In aceeasi zi, ministrul Justitiei Tudorel Toader a anuntat si el ca va cere Ministerului Public – DNA desecretizarea protocoalelor cu Serviciul Roman de Informatii, daca solicitarea formulata in acest sens de catre premierul Viorica Dancila nu se refera explicit si la protocolul SRI cu Ministerul Public.

In 20 martie, conducerea Ministerului Public a transmis protocoalele clasificate dintre SRI si institutiile judiciare Consiliului Superior al Magistraturii si ministrului justitiei, spre informare si anunta ca analizeaza aspectele legale cu privire la procedura de declasificare a acestora.

In 30 martie, Serviciul Roman de Informatii (SRI) a publicat protocolul de colaborare incheiat de SRI cu Parchetul General in anul 2009.

Documentul are semnaturile adjunctului SRI Florian Coldea si prim adjunctului procurorului general, Tiberiu Nitu, fiind aprobat de Laura Codruta Kovesi in calitate de procuror general si de George Maior, director al SRI.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img